Навіщо електрокарам звичайні АКБ на 12В?

27 лютого 2023

Для чого електромобілям потрібні звичайні акумулятори

В кожному електромобілі є літій-іонна батарея, яка гарантує запас ходу в кілька сотень кілометрів і вражаючі цифри розгону з місця. Навіщо тоді EV звичайний АКБ на 12 В, як під капотом у дизельного чи бензинового авто?

EV має дві підсистеми

Електромобіль оснащений двома електричними системами: високої та низької напруги. Перша відповідає за рух і складається з вузлів, які споживають багато енергії: зарядний пристрій, модуль заряджання акумулятора, блок високовольтних акумуляторів, перетворювачі постійного струму в постійний та електродвигун. Низьковольтна система забезпечує всі зручності та безпеку. До неї входять аербеги, помічники водія, сигналізація, склоочисники та все, що не пов'язане з рухом електрокара.

Для живлення цих двох окремих підсистем EV потрібні дві різні батареї: високої напруги з діапазоном 400-800 В та низької напруги на 12-14 В.

Чому електромобіль не їде без АКБ на 12 В

Без звичайної АКБ електрокар не поїде

Традиційний 12-вольтовий акумулятор в електромобілі відповідає за живлення низьковольтної електроніки. А все тому, що підключення до високовольтної літій-іонної батареї миттєво “вб'є” мультимедіа, клімат-контроль, сигналізацію та інші функції.

Якщо ж 12-вольтова АКБ розрядиться, то EV не заведеться. Як і звичайний автомобіль на бензині чи дизелі.

Велика літій-іонна батарея приводить у дію силову установку. Однак, щоб підключити всю енергію до двигуна, потрібен контактор, який живиться від 12-вольтового акумулятора. Тому, навіть якщо EV повністю заряджено, а АКБ сіла, ви не зможете зрушити з місця.

Важливі функції свинцево-кислотної АКБ у EV

Виробники електромобілів починають замінювати важкі свинцево-кислотні акумулятори на літій-іонні аналоги, які важать менше та служать довше. Однак система все одно передбачає наявність допоміжної малопотужної батареї. І ось чому:

  • заходи безпеки. У разі аварії в EV може виникнути стрибок напруги. Щоб уникнути катастрофи у кожному електрокарі є контактор. Цей перемикач з'єднує літій-іонну батарею з високовольтною підсистемою та живиться від АКБ 12 В. У нештатній ситуації контактор відключає батарею від високовольтної підсистеми;
  • практичність. Використання в електрокарі лише високовольтних ланцюгів потребує додаткової високовольтної проводки. Вона, своєю чергою, небезпечна та складна в обслуговуванні;
  • турбота про літій-іонну батарею. Низьковольтні системи живлення потребують мало енергії, але постійно працюють. Наприклад, сигналізація функціонує навіть коли EV запарковано та вимкнено. У результаті живлення низьковольтної системи від великої літій-іонної системи постійно її розряджатиме;
  • оптимізація виробництва. Всередині більшість електрокарів схожі на звичайні авто з ДВС: мають такий самий кондиціонер, інформаційно-розважальну систему, склопідйомники та інше. Це означає, що багато деталей EV точно такі ж, як у традиційних машинах, і надходить від тих самих постачальників. Використання для харчування система комфорту та безпеки АКБ на 12 В заощаджує ресурси на розробку та виробництво спеціальних комплектуючих.

Тепер ви дізналися ще більше про електромобілі. Щоб вибрати EV з більш ніж 5 000 пропозицій, перегляньте в каталог Automoto.ua.

Попередня стаття 5 порад для запуску авто після простою
5 порад для запуску авто після простою
Peugeot 308 ІІ покоління: особливості вибору та альтернативи
Наступна стаття Peugeot 308 ІІ покоління: особливості вибору та альтернативи

Популярні новини