Як депутати можуть змінити життя водіїв: головні нововведення

14 февраля 2017

Народні депутати хочуть серйозно ускладнити життя водіям – зараз у Раду подано шість "автомобільних” законопроектів. І якщо зі збільшенням штрафів за пияцтво за кермом і за їзду без прав експерти згодні, то нові вимоги до видачі медичних довідок вони вважають невиправданими і кажуть, що вони не тільки не викорінять корупцію, а зроблять її більшою.

 

Здоров’я і тверезість

 

Нововведення з отриманням медичних довідок такі: їх зобов’яжуть мати при собі кожного водія, за відсутність хочуть ввести штраф 850 грн, за підроблений документ про здоров’я – штраф 510 грн. Термін дії довідки – від 10 років для молодих до 1 року для пенсіонерів і тих, хто перевозить людей або небезпечні вантажі. Зараз довідка коштує 200 грн і отримувати її треба при первинній здачі на права, їх заміні (наприклад, людина змінила прізвище) або відновленні втрачених. Якщо закон приймуть, то отримати довідку можна буде тільки в держмедзакладі – приватні клініки позбавлять такого права, бо, на думку одного з авторів законопроекту нардепа Олега Мусія, там процвітає корупція, мовляв, довідки про профпридатність водіям в 99% випадків видають заочно.

 

Хочуть розширити медогляд – крім десятка лікарів від нарколога і психіатра до гінеколога для жінок (чоловікам уролог не потрібний), необхідно буде зробити кардіограму, здати аналізи, включаючи кров на цукор, групу і резус, перевірити зір і … вестибулярний апарат!

 

Також депутати пропонують ще сильніше бити по кишені любителів нетверезої їзди. Якщо зараз перший штраф за пияцтво – 10 200 грн, то другий, 20 400 грн, – пропонують збільшити в 5 разів, до 102 тис. грн. Позбавлених водійських прав, які сіли за кермо, хочуть штрафувати на 17 тис. грн (зараз 510 грн).

 

Але і це не все: один із законопроектів передбачає норму, згідно з якою після складання протоколу про пияцтво за кермом винному потрібно буде пройти в наркодиспансері позачерговий медконтроль і профілактичні заходи (лекції про небезпеку їзди нетверезим з переглядом фото страшних аварій, як заведено за кордоном). Інакше – штраф 3 400 грн.

 

Депутати і експерти

 

За словами нардепа ВР Валерія Карпунцова, підтримка серед депутатів є, але поки законопроекти знаходяться на розгляді в комітетах.

 

"Якщо комітети дадуть позитивний висновок, думаю, Рада проголосує. Так, меддовідки для всіх – це стара європейська практика ", – сказав нам Карпунцов.

 

Але юрист Вадим Володарський каже, що аварій через погане самопочуття водіїв і зараз небагато, тому оновлення меддовідки не потрібне.

 

"Але є колосальна корупційна складова – нескладно передбачити обурення мільйонів водіїв, загнаних в черзі в держполіклініках, а також спроби "вирішити питання” з довідкою через знайомих лікарів. Та й якщо перелік протипоказань застосовувати буквально – водіїв не залишиться, бо знайти людину без єдиного діагнозу, що забороняє керувати машиною, дуже складно. Навпаки, потрібно приходити до західного формату, коли у майбутніх водіїв перевіряють тільки зір”.

 

А транспортний експерт Микола Корчмаренко підтримує посилення покарання за пияцтво:

 

"Вже зрозуміло, що нові штрафи в 10 200 грн мало вплинули. А ось якщо доведеться заплатити 100 тис. грн, людина задумається – пити за кермом чи ні”.

 

Техогляд з 2019 року

 

З листопада 2019р повернеться техогляд (ТО) для некомерційних легковиків, скасований в 2011р. Законопроект про ТО поданий Кабміном ще в травні 2016 р, по ньому перший огляд нова машина пройде через 4 роки, потім – раз у 2 роки. За словами глави транспортного комітету ВР Ярослава Дубневича, закон потребує доопрацювання.

 

Як роз’яснив нам експерт Олег Назаренко, повернення ТО для всіх – вимога Асоціації з ЄС.

 

"Але документ Кабміну ущемляє права водіїв і приватних СТО на користь державних і робить упор на екологічності авто. 60% наших авто "екологію” не пройдуть, треба пом’якшувати вимоги, інакше це шлях до корупції”, – сказав Назаренко.

 

Читайте також: 

 

ЯКИМ ВЕЛИЧЕЗНИМ ШТРАФОМ КАРАТИМУТЬ ЗА НЕРОЗМИТНЕНЕ АВТО

 

Як оскаржити штраф поліції: лазівки про які мало хто знає

 

Пам'ятка для водіїв, вивчайте і знайте всі свої права і обов'язки.

 

 

 

Предыдущая статья Первый массовый электромобиль Volvo выйдет в 2019 году
Первый массовый электромобиль Volvo выйдет в 2019 году
Насколько ужесточат наказание за "пьяную езду"
Следующая статья Насколько ужесточат наказание за "пьяную езду"

Популярные новости