Чи реально експлуатувати електромобіль в наших умовах

15 июня 2017

Електромобілі в Україні входять в моду. За останній рік їх кількість на вітчизняних дорогах зросла в чотири рази. Якщо щорічне зростання ринку в світі оцінюється в 100%, то в нашій країні – в 300-400%.

 

Але що чекає щасливого власника новенького електрокара, коли він виїде за ворота салону. UBR.ua з’ясував, наскільки комфортно їздити на таких авто, заправляти їх і обслуговувати. І головне – у скільки це все обходиться.

 

За скільки окупиться

 

Як розповів гендиректор компанії «Оксіжен Груп» Олександр Вовк, в 2016 році в Україні було зареєстровано 2 670 електрокарів, і за станом на кінець квітня поточного року їх кількість зросла ще на 790 шт. Таким чином, загальна кількість екологічно чистих автомобілів в Україні досягло 3460 штук.

 

Найбільшим попитом не тільки в нашій країні, але і в світі, користується Nissan Leaf. У нас їх зареєстровано 1 867 (за даними реєстрації до 31 березня 2017 г.). Цей електрокар найбільш бюджетний, особливо, якщо модель з пробігом – його ціна варіюється від $ 9 тис. До $ 20 тис. (Їх приганяють з США в мінімальній комплектації).

 

Друге місце в рейтингу займає Ford. На 3-му за популярністю – найдорожчий електромобіль на ринку – Tesla (ціна на машини з пробігом від $ 50 тис.).

 

«Вартість електромобіля Nissan Leaf на $ 1-1,5 тис. Дорожче уживаного бензинового аналога такого ж класу, року випуску, комплектації. Ці гроші відбиваються за півроку-рік. Після цього водій починає економити $ 100-300 на місяць в залежності від розходу стилю їзди», – зауважив засновник компанії ELMOB Захар Пашун.

 

Олександр Вовк підрахував: якщо основні переїзди на електромобілі в межах 50 км в день, то машина повинна окупиться приблизно за 2-3 роки.

 

Не все райдужно

 

Як розповіли UBR.ua в компанії E-razborka (запчастини для електромобілів), головна проблема з якою стикаються власники електрокарів – відсутність сервісу і запчастин.

 

Наприклад, той же Nissan Leaf, незважаючи на свою популярність, офіційно в Україну не ввозиться і на дилерських СТО за його ремонт можуть просто не взятися.

 

Таким чином, у власників електромобілів є два виходи: або замовляти деталі через посередників за кордоном, або купувати їх на розборках. При цьому, компоненти підвіски, рульового управління і гальмівної системи можна брати від одноплатформенних моделей з ДВЗ (напр. Nissan Micra або Juke). При невеликій підгонці, ці деталі можна встановлювати і на Leaf.

 

Читайте також: 

 

{"code":"interesting_widget","id":1437,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1300,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1256,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":975,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":880,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":879,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1374,"type":"horizontal"}

 

 

Предыдущая статья Чому литовські авто стали поперек горла президенту та його друзям
Чому литовські авто стали поперек горла президенту та його друзям
На чем разоряются владельцы электромобилей
Следующая статья На чем разоряются владельцы электромобилей

Популярные новости