Огляд Tesla Model X 2024: в центрі уваги

31 травня 2024

Tesla Model X 2024 року привертає увагу вражаючим запасом ходу, швидким розгоном і щедрим набором стандартних технологій. З іншого боку, цей електричний позашляховик має деякі проблеми з якістю виконання салону та кузова, які погіршують його привабливість, а інформаційно-розважальна система залишається однією з найменш інтуїтивно зрозумілих на ринку.

Вибрати новий електрокар Тесла Модель Х 2024 на AUTOMOTO.UA

Нове в 2024 році

  • Кермо у вигляді штурвала замінено стандартним традиційним кермом
  • Лобове скло оновлено

Кому варто купити?

У кросовера Тесла Модель Х є багато “фішок”: панорамне лобове скло, двері у вигляді “крил сокола”, що відчиняються вгору, і неймовірне прискорення спортивного автомобіля. Вантажний і пасажирський простір також вражає, якщо ви виберете п’ятимісну конфігурацію. Цей кросовер дійсно крутий. Але покупцям варто зважати на неможливість інтеграції смартфонів через Apple CarPlay і Android Auto, величезне лобове скло, яке пропускає надто багато сонця та тепла в салон, та специфічні задні двері, що заважають функціональності.

 

 

Дивіться також каталоги:

Нове чи вживане авто?

Новий позашляховик Tesla Model X 2024 отримав деякі зміни, які мають сподобатись покупцям. Новий скляний дах пропускає всередину в п’ять разів більше світла, але мінімізує вплив ультрафіолету. Як додаткова перевага, новий дах став легшим, ніж раніше, що повинно трохи знизити центр ваги Тесла Модель Х.

Кермо-штурвал викликало багато суперечок. Тому, з 2024 року воно  перестало бути єдиним варіантом. Місце штурвала займає більш традиційне кермо з плоским дном, але штурвал все ще доступний як опція. 
Перед вами — частина першого покоління автомобіля Тесла Модель Х, яке дебютувало у 2016 році.

Tesla Model X або Tesla Model Y

Tesla Model Y підійде покупцям, яким не потрібен додатковий вантажний простір або сидіння. Ця Tesla менша та має значно нижчу базову ціну порівняно з моделлю X. Але Модель Y пропонує багато тих самих стандартних технологій та функцій допомоги водієві, що й більший кросовер. Хоча Модель Y не демонструє такого шаленого прискорення, яке пропонує Model X Plaid, але вона забезпечує  хороший запас ходу. 

Tesla Model X або Rivian R1S

Новинка ринку Rivian R1S претендує на статус одного з найкращих електричних позашляховиків. Чому? Причин кілька: потужні силові агрегатів, чудові здібності до бездоріжжя, свіжіший стиль та преміальна якість. Пропозиція Тесла все ще перевершує Rivian в параметрах максимального запасу ходу та прискорення. Але варто розглянути R1S, якщо ви шукаєте універсальний, вишуканий та потужний електричний позашляховик.

Салон

Як і в більшості великих позашляховиків, у Model X можна помістити, або спробувати помістити, сім осіб. Але місця на сидіннях третього ряду надзвичайно мало. Перший і другий ряди комфортні та не викликають претензій щодо простору. 

Салон Тесла Модель Х 2024 року сучасний і мінімалістичний, з плавними лініями та невеликою кількістю деталей. Якість матеріалу хороша, але виконання могло б бути кращим. Якість збірки дещо покращилася після дебюту Tesla Model X  у 2016 році, але інтер'єр автомобіля не так добре побудований чи вишукано оздоблений, як у багатьох конкурентів за подібною ціною.

 

Оскільки для Model X доступний лише один рівень оздоблення салону, а опцій не так багато, майже все входить у стандартну комплектацію. Тризонний клімат-контроль, безключовий доступ, підігрів і вентиляція передніх сидінь з 12-позиційним електрорегулюванням і пам’яттю, обігрів рульового колеса, дистанційний запуск, 12,3-дюймовий інформаційний дисплей для водія та двері, що автоматично зачиняються — частина базової моделі. Величезний 17-дюймовий сенсорний екран інформаційно-розважальної системи виглядає дуже сучасно. Але система може бути складною в використанні через відсутність фізичних елементів керування та підключення до смартфону. Власникам доведеться витратити деякий час на вивчення тонкощів налаштувань.

Модель X пропонує достатній вантажний простор для сегменту преміальних електричних позашляховиків:

  • 1047 л за вертикальними сидіннями другого ряду,
  • 2406 л зі складеним другим рядом,
  • 184 л в передньому багажнику. 

Відео тест-драйв Tesla Model X 2024 року

Технічні характеристики

Tesla пропонує Model X 2024 року в двох варіантах. Повнопривідна модель початкового рівня з подвійним двигуном видає 670 к.с. і може розігнатися до 100 км/год всього за 3,8 секунди. 

Перехід до Tesla Model X Plaid забезпечує вихідну потужність до 1020 к.с. від трьох двигунів. Розгін Tesla Model X до 100 км/год займає лише 2,5 секунди. Максимальна швидкість обмежена на рівні 210 км/год.

Ємність батареї та запас ходу Tesla Model X 2024

Незалежно від силової установки, всі Tesla Model X 2024 року оснащені акумулятором на 100 кВт/год.

Базова версія Tesla Model X має запас ходу 576 км за циклом WLTP. Специфікація з трьома моторами Plaid проїжджає на одному заряді 543 км.

Зарядка за допомогою роз’єму Tesla Wall Connector забезпечує Model X додавання 70 кілометрів протягом години або 48 кілометрів за допомогою роз’єму Tesla Mobile Connector і розетки на 240 вольт. Найшвидший спосіб заряджання — через фірмову мережу громадських зарядних станцій Tesla Supercharger. Ці станції швидкої зарядки постійного струму можуть збільшити запас ходу до 442 км приблизно за 15 хвилин. Точний час заряджання залежить від температури навколишнього середовища та інших факторів.
 

 Характеристики Tesla Model X 2024 
 Потужність   670 к.с. 
 Час розгону до 100 км/год   3,8 с 
 Максимальна швидкість   250 км/год 
 Запас ходу   576 км 
 Ємність батареї   100 кВт/год 

 

Безпека

Кожен кросовер Model X отримує набір функцій допомоги водієві Autopilot, в який входить адаптивний круїз-контроль, система підтримки смуги руху, моніторинг сліпих зон і автоматичне екстрене гальмування. Tesla пропонує пакет Enhanced Autopilot, який додає автоматичну зміну смуги руху, напівавтономне водіння та автоматичне паркування.

Модель X 2024 року також доступна з бета-версією програмного забезпечення Tesla Full Self-Driving (FSD). FSD пропонує автоматичне керування на міських вулицях, а також можливість зупинятися та продовжувати рух на світлофорі та знаках зупинки. Незважаючи на назву, яка передбачає безпілотну роботу транспортного засобу, FSD вимагає ретельного моніторингу. 

Розміри та вага

  • Колісна база — 296 см,
  • Довжина — 503 см,
  • Ширина — 207 см,
  • Висота — 168 см.

Вага спорядженого електромобіля коливається від 2352 до 2445 кг.

Можливі комплектації

Tesla Model X 2024 доступна в двох комплектаціях: Model X (базова) і Plaid. Обидва стандартно оснащуються повним приводом і одношвидкісною автоматичною коробкою передач. Коштує новий електричний кросовер від $79 990.

Попередній огляд Огляд Jaguar I-Pace 2024: динамічний та елегантний
Вибрати електрокар Ягуар Ай-Пейс 2024 на AUTOMOTO.UA
Шукати новий електромобіль БМВ iX 2024 на AUTOMOTO.UA
Наступний огляд Огляд BMW iX 2024: крок в майбутнє