7 ознак, що час змінювати мастило в двигуні

22 квітня 2022

Сервісний регламент стверджує, що замінювати “масло” в двигуні потрібно після кожних 10-15 тисяч пробігу. Але чи варто орієнтуватись лише на кількість кілометрів? Досвідчені автомобілісти беруть до уваги ряд інших факторів. Що ж вказує на те, що пора міняти мастило?

1. Ви постійно їздите міськими заторами

Жителям мегаполісів варто частіше заливати нове масло в двигун. Тобто, скорочувати стандартний регламент до 7-8 тисяч км. Причина для цього проста - невеликий денний пробіг на невисоких швидкостях. Короткі поїздки не дозволяють мастилу прогрітись до необхідної температури, тому воно швидше“старіє” та втрачає свої якості.

2. Змінюється пора року

Сезонний орієнтир актуальний лише для тих автомобілістів, котрі мешкають в умовах суворої зими та спекотного літа. Якщо разом зі зміною пори року на календарі різко змінюється погода, є сенс подбати про нове “масло”. Для літа підходить рідина з нижчим індексом густини, для зими - з вищим. Водіям, які проживають в регіонах з помірним кліматом можна використовувати універсальний продукт впродовж року. 

3. В салоні пахне горілим

Неприємний запах підгорівшого мастила сигналізує про його витік. Ймовірно, є проблема з герметичністю системи, які потрібно усунути. Після ремонту доведеться змінювати робочу рідину. 

4. Авто вібрує та трясеться на рівній дорозі

Нетипова для вашої машини вібрація на рівній поверхні може означати проблеми зі змащуванням двигуна. А, отже, потрібно як мінімум перевірити рівень “масла”, а краще - замінити його. Для безпеки варто виключити неполадки інших вузлів та систем (підвіску, тиск в колесах, балансування шин).

5. Двигун працює надто голосно

Чуєте після запуску мотора гарчання, постукування чи гул? Це привід згадати, коли ви востаннє доливали масло в двигун. Можливо, рідина втратила свої властивості та недостатньо змащує деталі. Окрім гучних звуків, це ще й загрожує серйозними поломками силового агрегату. 

6. Мотор “глохне”

Ситуація, яка збентежить навіть досвідченого автомобіліста: мотор раптово “заглох”. Що зламалось? Що трапилось? Цілком можливо, що перебої в роботі силового агрегату відбуваються через старе мастило. Надто густа, або навпаки, рідка рідина не справляється зі своїми функціями.

7. Мастило змінило колір/структуру

Досвідчені автомобілісти мають корисну звичку: двічі на місяць відкривати капот і перевіряти рівень моторного “масла”. Це проста та безкоштовна процедура, але якнайкраще інформує про стан робочої рідини. Якщо її рівень впав, варто долити. Коли побачите на щупі занадто темну та густу каплю, вважайте це сигналом для заміни масла. Спробуйте регулярно перевіряти масляний щуп і значно зменшите кількість проблем, викликаних рівнем та станом масла. І обов'язкового проводьте таку процедуру перед далекою мандрівкою, щоб уникнути неприємностей в дорозі.

Окрім усіх цих ознак, є ще лампочка на панелі приладів. Не ігноруйте її сигнали. Вчасно замінюйте мастило та використовуйте лише якісний продукт - турбуйтесь про свій автомобіль.  

Попередня стаття 6 універсалів за 6 000$: шукаємо авто на AutoMoto.ua
Наступна стаття 7 звуків у вашому авто, які не можна ігнорувати
Популярні новини