Історія легенди: Toyota Land Cruiser

23 березня 2021

Toyota Land Cruiser отримав репутацію одного з найкращих позашляховиків на ринку. Історія легендарного авто почалась ще в 1950-х роках.

Позашляховик для військових

На Далекому Сході в 1950-ті виникла серйозна напруженість і з'явилася потреба у військовому джипі. Сполучені Штати відправили до Японії Willys MB і доручили країні побудувати військовий джип на основі цієї конструкції.

Результатом став Toyota Jeep, який згодом перетворився в Toyota Land Cruiser. Хоча автомобіль почав свою історію як суто утилітарний, з роками він перетворився в ікону позашляховика, отримавши в результаті люксові функції, культове виконання і серйозне підвищення вартості. Іншими словами, справжня класика.

Цивільний автомобіль поза конкуренцією

До 1960 року вищезгадана напруженість значно вляглася. Toyota вирішила перетворити свій оригінальний військовий Jeep в цивільний автомобіль. Так з'явився Land Cruiser FJ40. Це був миттєвий успіх.

Оснащений 4,2-літровим двигуном I6 в парі з постійним повним приводом і двоступеневою роздавальною коробкою, FJ40 став титаном на суворих умовах. У той час було мало автомобілів, які могли б кинути йому виклик. "Крузак" був настільки популярний, що залишався поруч з двома іншими поколіннями Land Cruiser до 1983 року.

Машина для шосе

Через 7 років після появи J40, Toyota представила Land Cruiser серії J55 в 1967 році. Це покоління вийшло сімейним і зручним для перевезення вантажу. Виробник збільшив колісну базу нової Тойота на 40 см в порівнянні з FJ40. Конструктори допрацювали трансмісію для поліпшення ходу по шосе, зберігши при цьому позашляхові можливості. 

Позашляховик класу люкс 

Перша 55-а серія використовувалася до 1980 року. У тому ж році японський гігант представив абсолютно нову модель, широко відому як J60. Ця версія трохи збільшилася в розмірах і стала ще вишуканішою, але при цьому готовою до пересіченої місцевості.

Це був на 100% позашляховик, що зберіг двоступеневу роздавальну коробку і провідну вісь з боку трансмісії. На цьому етапі життя Land Cruiser почав отримувати елементи розкоші і комфорту. Хоча за сьогоднішніми мірками він був все ще спартанським. 

Абсолютно новий 4.0 I6 також володів більшою потужністю, ніж попередні двигуни. Точніше 150 к.с., що на 30 більше, ніж у 4,2.

Комфортне авто для бездоріжжя 

Всього через 4 роки після появи J60 компанія Toyota вже створила нове покоління, яке отримало назву J70. Дебютувавши в 1984 році, ця версія була ще більше орієнтована на комфорт, тоді як J60 залишався на ринку ще кілька років як утилітарна версія.

Незважаючи на свій ухил у бік комфорту, Land Cruiser все ж міг впоратися практично з усім, що від нього вимагав водій. J70 також був першим, хто запропонував величезне сімейство моделей на вибір, включаючи дводверний пікап, і повернув модель двохдверного позашляховика. Це покоління настільки популярне, що до сих пір знаходиться у виробництві з невеликими змінами.

Позашляховий характер в новому кузові

У 1990 році з'явилася нова серія J80 для 1991 модельного року. Стиль був не таким квадратним, як раніше, що поліпшило аеродинаміку. Оновлення кузова також принесло йому прізвисько «Пухир» в деяких країнах. Незважаючи на новий стиль, модель була приблизно на 270 кг важче попередньої.

J80 також відмовився від старих силових агрегатів I6 4.2 і 3.9 і замінив їх повністю новим 4,0-літровим I6 потужністю 150 к.с. Покупці також могли придбати 4,5-літровий I6 з істотними 212 к.с. Вперше Land Cruiser стандартно поставлявся з постійним повним приводом і був доступний з блокуванням диференціалів.

Вірність позашляховим традиціям 

J100, також званий просто 100-ю серією, з'явився в 1998 році. З усіх класичних Land Cruiser, які продаються на аукціонах, 100-а серія безумовно є найбажанішим поколінням. Стиль не сильно відрізнявся, але всередині з'явилися радикальні зміни.

По-перше, жорсткість конструкції була поліпшена на 50%, що дуже важливо для такого позашляхового автомобіля, як цей. Постійний повний привід і блокування диференціалів повернулися і тепер вони були об'єднані з незалежною передньою підвіскою. 

Land Cruiser 100-й серії став першим поколінням, яке нарешті могло похвалитися двигуном V8, що забезпечував значний приріст потужності.

Поява маленької європейської версії

У той час як великий Land Cruiser зробив фурор в Північній Америці, на Близькому Сході і в Африці, Toyota трохи змінила підхід в Європі. Там продавали зменшену версію Land Cruiser, названу Prado. 

На більшості ринків Прадо, який помилково зберіг назву Land Cruiser в Європі, не отримав двигун V8. Зате з'явився Lexus GX - люксовий автомобіль на одній платформі з Ленд Крузер, але з 4.7-літровим V8 під капотом. 

Безкомпромісний розкішний позашляховик

Нарешті, ми підійшли до Land Cruiser поточного покоління. Незважаючи на те, що він був «сучасним», в 2007 році була представлена дуже затребувана 200-а серія. Тепер Land Cruiser став справжнім люксовим позашляховиком і прямим конкурентом Range Rover.

Для цього звіра було доступно кілька двигунів, серед яких 5,7-літровий V8. Отримавши повний літр потужності в порівнянні з попередньою серією 100, новий мотор тепер розвивав цілі 381 к.с. Незважаючи на те, що Ленд Крузер Прадо став в рази вишуканішим та розкішнішим, ніж раніше, він не втратив ніяких позашляхових можливостей.

Зміна зовнішності і збереження характеру
 

Land Cruiser Prado продовжував витісняти з доріг свого старшого брата. Модель другого покоління була представлена в 2009 році і з моменту свого дебюту зазнала два фейслифтинга, хоча технічно не змінилася.

Ювілейна версія і останній позашляховик покоління

Land Cruiser Heritage Edition дебютував в 2020 модельному році. Виробник запропонував спеціальну лімітовану версію, всього 1200 штук, до 60-річчя культового позашляховика на ринку США

У 2021 році Toyota оголосила, що відмовиться від всіх варіантів Land Cruiser, включаючи Prado і Lexus LX для деяких ринків. Так, нові позашляховики більше не будуть продаватися в США. 

З лютого 2021 року Toyota припинила збірку Land Cruiser 200. Не варто турбуватися з цього приводу, адже авто досі можна придбати з рук. В каталозі AutoMoto.ua знайдено 285 оголошень про продаж б/у Тойота Ленд Крузер 200

Дата виходу нового покоління легендарного позашляховика поки невідома. 

Попередня стаття Топ-7 вживаних хетчбеків
Наступна стаття ТОП-5 компактних позашляховиків з пробігом
Популярні новини