Чи реально експлуатувати електромобіль в наших умовах

15 июня 2017

Електромобілі в Україні входять в моду. За останній рік їх кількість на вітчизняних дорогах зросла в чотири рази. Якщо щорічне зростання ринку в світі оцінюється в 100%, то в нашій країні – в 300-400%.

 

Але що чекає щасливого власника новенького електрокара, коли він виїде за ворота салону. UBR.ua з’ясував, наскільки комфортно їздити на таких авто, заправляти їх і обслуговувати. І головне – у скільки це все обходиться.

 

За скільки окупиться

 

Як розповів гендиректор компанії «Оксіжен Груп» Олександр Вовк, в 2016 році в Україні було зареєстровано 2 670 електрокарів, і за станом на кінець квітня поточного року їх кількість зросла ще на 790 шт. Таким чином, загальна кількість екологічно чистих автомобілів в Україні досягло 3460 штук.

 

Найбільшим попитом не тільки в нашій країні, але і в світі, користується Nissan Leaf. У нас їх зареєстровано 1 867 (за даними реєстрації до 31 березня 2017 г.). Цей електрокар найбільш бюджетний, особливо, якщо модель з пробігом – його ціна варіюється від $ 9 тис. До $ 20 тис. (Їх приганяють з США в мінімальній комплектації).

 

Друге місце в рейтингу займає Ford. На 3-му за популярністю – найдорожчий електромобіль на ринку – Tesla (ціна на машини з пробігом від $ 50 тис.).

 

«Вартість електромобіля Nissan Leaf на $ 1-1,5 тис. Дорожче уживаного бензинового аналога такого ж класу, року випуску, комплектації. Ці гроші відбиваються за півроку-рік. Після цього водій починає економити $ 100-300 на місяць в залежності від розходу стилю їзди», – зауважив засновник компанії ELMOB Захар Пашун.

 

Олександр Вовк підрахував: якщо основні переїзди на електромобілі в межах 50 км в день, то машина повинна окупиться приблизно за 2-3 роки.

 

Не все райдужно

 

Як розповіли UBR.ua в компанії E-razborka (запчастини для електромобілів), головна проблема з якою стикаються власники електрокарів – відсутність сервісу і запчастин.

 

Наприклад, той же Nissan Leaf, незважаючи на свою популярність, офіційно в Україну не ввозиться і на дилерських СТО за його ремонт можуть просто не взятися.

 

Таким чином, у власників електромобілів є два виходи: або замовляти деталі через посередників за кордоном, або купувати їх на розборках. При цьому, компоненти підвіски, рульового управління і гальмівної системи можна брати від одноплатформенних моделей з ДВЗ (напр. Nissan Micra або Juke). При невеликій підгонці, ці деталі можна встановлювати і на Leaf.

 

Читайте також: 

 

{"code":"interesting_widget","id":1437,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1300,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1256,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":975,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":880,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":879,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1374,"type":"horizontal"}

 

 

Предыдущая статья Чому литовські авто стали поперек горла президенту та його друзям
Следующая статья На чем разоряются владельцы электромобилей
Популярные новости