Як довго прослужить батарея електромобіля?

24 травня 2022

Електромобілі викликають багато запитань. І одним з головних, безперечно, є термін “життя” батареї. Особливо це актуально для тих, хто вибирає електрокар на автобазарі. Що ж, шукаємо відповідь на питання про те, як довго прослужить батарея електромобіля.

Аналогія зі смартфоном

Щоразу, коли ви заряджаєте смартфон до 100% і дозволяєте йому розрядитися до 0, це вважається циклом зарядки літій-іонного акумулятора. Згодом стан батареї погіршується. І навіть коли дисплей сповіщає про 100% рівень зарядки гаджета, насправді це близько 80%. Ба більше, загальна ємність акумулятора зменшується протягом усього терміну служби смартфона. 

Акумулятори для електромобілів влаштовані схожим чином. Але не варто турбуватися, оскільки батареї “електричок” розраховані на дуже повільну деградацію і служать довше, ніж транспортний засіб знаходиться в руках одного власника. Ринок електрокарів росте, і ви завжди можете собі щось підібрати. Пропонуємо для прикладу добірку електрокарів вартістю до 15 000 $.

Конкретні цифри

Як довго прослужить батарея електромобіля? Коротка відповідь така: це залежить від безлічі різних факторів. Вплив мають манера водіння і заряджання, швидкість заряджання, клімат, зберігання тощо.
Експерти припускають, що батареї електромобілів зазвичай служать від 10 до 20 років. Це значно довше, ніж середьостатистична людина володіє своїм автомобілем. І найголовніше, більшість автовиробників підтверджують інформацію про те, що батарея працює так довго. 

Тепер до поганих новин. На жаль, батарея з часом втрачатиме ємність. Через 8 років, незважаючи на те, що акумулятор електромобіля все ще перебуває у робочому стані, він зможе працювати приблизно на 70% ємності. Уявіть, що бензобак у вашому автомобілі з кожним роком меншає. З "електричкою" схожа ситуація.

Способи підвищити “живучість”

Існує кілька речей, які ви можете зробити, щоб продовжити термін служби батареї вашого електромобіля. 
Ось деякі поради:

Щоразу, коли батарея досягає 0 або становить 100% занадто довго, її елементи “помирають”. У результаті акумулятор швидше зношується.

Щоб вирішити цю проблему, автовиробники зазвичай дозволяють власникам контролювати потужність зарядки. Це означає, що залишивши машину підключеною до розетки на ніч, електромобіль зупиниться на 80-90%. 

Заради справедливості відзначимо, що швидка зарядка є дуже зручною штукою. Однак у такому процесі батарея нагрівається, тому швидше починає деградацію.

Підсумок такий: акумулятори електромобілів прослужать більше 10 років, а при належному догляді можуть досягати 20 років. І навіть на автобазар можна підібрати варіант, який "проживе" гідну кількість часу. Ось кілька корисних порад покупцям електрокарів.

Попередня стаття Renault Megane III: що не так із бестселером авторинку?
Наступна стаття Чому дизельний двигун працює гучніше бензинового?
Популярні новини