Обов'язковий ТО: кому потрібно проходити, а кому ні

6 серпня 2019

У 2019 році в Україну повернули обов'язковий технічний огляд автомобілів. Однак не кожне авто, або інший транспортний засіб повинен в обов'язковому порядку заїжджати на станцію техобслуговування. У зв'язку з цим, не всі водії розуміють хто і коли повинен проходити ОТК (обов’язковий технічний контроль), тому розберемося з цим питанням докладніше.

Згідно зі ст. 35 Закону України “Про дорожній рух”, ТО можуть не проходити: мопеди, мотоцикли, а також легкові автомобілі всіх типів і моделей, причепи, які експлуатуються без мети отримання доходу. 

Конкретніше потрібно відзначити критерії, прописані в Законі. Техогляд можуть не проходити наступні транспортні засоби: 

  1. Машини, які використовуються тільки в рамках спортивних змагань;

  2. Транспортні засоби, випущені більш ніж 30 років тому, і які підходять під категорію “історичні”. Такий транспорт повинен відповідати критеріям історичної цінності і мати відповідні номерні знаки; 

  3. Автотранспорт, який належить особам з дипломатичною недоторканністю;

  4. Технічні транспортні засоби для використання в агропромисловому секторі на території країни; 

  5. Авто, які використовуються лише в зоні відчуження відповідно до Закону “Про правовий режим території, яка отримала радіоактивне забруднення у зв’язку з Чорнобильською катастрофою”; 

  6. Машини спецпризначення, тільки для перевезення циркового інвентаря, парку розваг, тощо (з максимально допустимою швидкістю руху 40 км/год). 

Регулярному технічному контролю підлягає наступний транспорт:  

  1. Грузові автомобілі, грузопідйомністю до 3,5 т та старші 2 років (1 раз на 2 роки) і грузові автомобілі, грузопідйомністю більше 3,5 т незалежно від терміну експлуатації (1 раз на рік);

  2. Автомобілі, які перевозять небезпечні вантажі (2 рази на рік);

  3. Автобуси (2 рази на рік);

  4. Легкові автомобілі всіх типів, які належать юридичним та фізичним особам і використовуються для перевезення пасажирів з метою отримання комерційної вигоди* (1 раз на 2 роки); 

  5. Причепи до легкових та грузових авто* (1 раз на 2 роки);

  6. Таксі (кожен рік);

  7. Пікапи, фургони і грузопасажирські автомобілі грузопідйомністю до 3,5 т, які перебувають у використанні довше 2 років (1 раз на 2 роки). 

Автовласники можуть на свій розсуд обирати станцію техобслуговування. До обов’язкового ТО транспортного засобу відносять перевірку системи рульового керування, гальмівної системи, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин і коліс, газобалонних приладів (за їх наявності) та інших елементів, від яких залежить безпека на дорозі і стан навколишнього середовища. 

Відповідно до пункту 31.3.(б) Правил дорожнього руху України, забороняється використання транспорту, якщо він не пройшов регулярний техконтроль. Мінінфраструктури повідомляє, що це є вимогою Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Необхідно відзначити, що за дане правопорушення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу - 340 гривень.

Попередня стаття Підбірка найкращих в історії двигунів
Наступна стаття Преміум-авто зі сміття: JLR збираються виготовляти деталі із відходів
Популярні новини