Пічка не гріє салон: шукаємо причину

17 листопада 2021

Зима, як лакмусовий папірець, вказує на проблеми автомобіля. "Стомлений" акумулятор, склоочисники, що вимагають заміни, несправна пічка ... І ось одного холодного грудневого ранку обігрів не спрацьовує взагалі або невблаганно дме свіжим повітрям. Що сталося?

Несправність пічки слід усувати негайно, тому що від цього залежить водіння. Якщо “свіжість” в салоні можна перетерпіти та в куртці і шапці абияк доїхати до роботи, то вікна, що постійно пітніють, - вже питання безпеки. 

Що ж найчастіше трапляється з обігрівачем салону і як вирішити проблему?

1. Зламалася пічка

Якщо пічка не віє теплом, можливо, проблема з вентилятором або заслонками. З часом з'являються пошкодження моторчиків, тросиків, проводки, підшипників. Іноді просто перегорає запобіжник, який відповідає за подачу напруги на обігрівач.  

Пил і дрібне сміття можуть засмітити радіатор салонної пічки, а невчасно замінений антифриз здатний забити канали. 

В автомобілі з клімат-контролем для визначення причини поломки варто здійснити діагностику сканером.  

2. Заклинив термостат

Пічка нагріває салон теплом, яке отримує від двигуна. Як тільки силовий агрегат прогрівся, температура повітря всередині машини починає зростати. Якщо двигун працює, а салон не нагрівається, слід перевірити термостат. 

Термостат розділяє великий та малий контури системи охолодження двигуна та регулює циркуляцію антифризу. Якщо клапан заклинило у відкритому або закритому положенні, піч погано грітиме. В обох випадках з'являється не лише дискомфорт у салоні, а й загроза для двигуна. Він або виходить на робочу температуру, або перегрівається. 

3. Несправна система охолодження

Будь-яка неполадка в системі охолодження двигуна відбивається на роботі салонного обігрівача. Потрібно перевірити

Поломка печі, проблеми з системою охолодження і термостат, що заклинив, призводять до раптових проблем з обігрівом салону.

Якщо ж ви кожну зиму маєте претензії до роботи пічки, то справа може бути в двигуні. Все більше машин оснащені маленькими моторами, які на холостому ходу не виробляють достатньо тепла для обігріву салону. Це компроміс, на який йдуть задля економії.

Попередня стаття Електромобілі та салон з переробленого пластику: Kia поділилася планами на майбутнє
Наступна стаття Не робіть так: 5 помилок продавця автомобіля
Популярні новини