Чому на вживаних машинах замість каталізатора - бляшанка?

30 грудня 2022

Автомобіль з вирізаним каталізатором нікого не дивує. Але часто замість “ампутованої” деталі винахідливі власники встановлюють бляшанку. Чим обумовлене таке рішення та як впливає на експлуатацію машини?

Чому власники вирізають каталізатор?

Каталітичний нейтралізатор - недешева деталь. Історії про їх вирізання злодіями відомі кожному автомобілісту. До того ж, термін експлуатації каталізатора 120-150 тисяч км. Якість пального, стиль водіння та звички обслуговування авто помітно знижують ці цифри. Тому, коли постає питання заміни деталі ціною від 400$, власники починають шукати альтернативу. І знаходять її. Просто-напросто вирізають каталізатор.

Функція каталітичного нейтралізатора - зменшення токсичності випускних газів автомобіля та зниження шкідливого впливу на екологію.

Чи безпечно вирізати каталітичний нейтралізатор?

Існує думка, що без каталізатора автомобіль стає швидшим та економнішим. Такий стереотип руйнується просто: сучасні транспортні засоби розраховані на роботу з каталітичним нейтралізатором. Тому його видалення призведе радше до неприємностей. Хоча гаражні майстри можуть стверджувати, що вирізання каталізатора покращує роботу двигуна, зменшує витрату пального та навіть вирішує проблему “масложора”. 

Якщо каталізатор справний, водій про нього не задумується і не розглядає ідею “видалити нейтралізатор, щоб підвищити потужність двигуна”. А от коли елемент випускної системи забивається і “відживає” свій термін експлуатації, починаються проблеми з витратою пального та роботою мотора. Видалення зношеної деталі покращує ситуацію в конкретний момент. 

На практиці, відсутність деталі в випускній системі аж ніяк не додає “коней” двигуну, не творить дива з витратою та, тим паче, не зменшує надмірний апетит до мастила.

На додачу, вирізання каталізатора - втручання в заводську конструкцію вихлопної системи. Теоретично, це карається законом. З поверненням обов'язкового техогляду відсутність каталізатора стане проблемою для багатьох автовласників. 

Як обійтись без каталізатора?

Попри ризики та недоліки вирізання каталізатора, багато власників вдається до такої процедури. Та найвинахідливіші автомобілісти знайшли ще одне рішення. Вони встановлюють замість нейтралізатора бляшанку. Далі треба грамотно “обдурити” електронний блок керування (недешева послуга). Однак, гарантії, що все працюватиме належним чином, немає. 

Будь-які маніпуляції та хитрощі з каталітичним нейтралізатором автомобіліст виконує на свій страх та ризик.

Попередня стаття 3 проблеми гібридів, про які варто знати покупцям
Наступна стаття 8 чорних седанів до 7 000$: шукаємо на Automoto.ua
Популярні новини