Шість порад з експлуатації турбованого двигуна

21 жовтня 2019

Для багатьох автолюбителів покупка автомобіля з турбованим двигуном - це реалізація давньої мрії. Але тут мова йде про особливу конструкцію системи вприску та мастила, тому щасливий володар повинен проявляти більшу увагу своєму «залізному коню» і правильно його експлуатувати. В іншому випадку несправності турбодвигуна стануть дуже частим явищем і зіпсують багато нервів автолюбителю.

У даній статті наведемо шість корисних рекомендацій, які допоможуть з максимальною ефективністю використовуватися можливості турбованого двигуна і уникнути поломок.

Порада №1
Завжди тримайте на контролі справний стан масляного і повітряного фільтра автомобіля. Для такого двигуна ці моменти є особливо важливими. Крім цього, при заміні необхідно чітко дотримуватися вимог виробника і проводити встановлення деталей лише рекомендованих марок.

Порада №2
Якщо справа дійшла до ремонту турбіни вашого автомобіля, то в першу чергу необхідно перевіряти стан масла і мастила. Жодних зайвих домішок у складі бути не повинно. Перевірку клонували бажано здійснювати при заглушеному двигуні. Якщо тут все нормально, то необхідно завести мотор і дати йому попрацювати кілька хвилин, уважно прислухаючись до шуму. Важливо переконатися, що підшипники турбіни і система мастила працюють правильно.

Порада №3
Особливої ​​уваги вимагає запуск турбодвигуна. Тут автолюбителю вкрай не рекомендується захоплюватися підгазуванням. Деякий час бажано дати двигуну попрацювати на холостих обертах (мінімум одну-дві хвилини). Звичайно, турбодвигуну для досягнення потрібного тиску достатньо всього лише декількох секунд, але цього часу явно буде недостатньо, щоб всі елементи двигуна були добре змащені.

Порада №4
Глушити турбований двигун необхідно також з розумом. Перед тим, як відключати запалювання, необхідно дати хоча б трохи охолонути мотору, якому при максимальних навантаженнях доводиться працювати в режимі пікових температур. Якщо відразу вимкнути запалення, то це може призвести до різкого перепаду температури, а, значить, і до скорочення терміну служби турбокомпресора. Дуже часто останній виходить з ладу саме через неправильну експлуатацію.

Порада №5
Турбований двигун необхідно правильно заводити при низьких температурах. Якщо часто доводиться експлуатувати авто в мороз, то необхідно взяти собі за правило спочатку злегка провертати двигун, а після цього проводити запуск на холостих обертах. У цьому випадку масло буде нормально циркулювати і поступово заповнить систему. Перевантаження при такому запуску будуть зведені до мінімуму.

Порада №6
Ніколи не починайте рух на автомобілі з турбованим мотором поки останній не попрацює на холостих обертах хоча б пару хвилин. Але тут потрібно знати міру. У холостому режимі двигун повинен працювати не більше півгодини. В іншому випадку можуть з'явитися протікання в найбільш слабких місцях з'єднань через так зване генерування низького тиску. Та й вихлоп самого мотора в цьому випадку приймає синюватий відтінок.

Висновок
Експлуатація турбованого двигуна вимагає особливого підходу, і про це обов'язково потрібно пам'ятати. Якщо все робити згідно рекомендацій в даній статті, можна позбутися багатьох проблем і бути впевненим, що турбований двигун «проживе» дуже довго.

Попередня стаття Новий кросовер Toyota визнали найдоступнішим в сегменті (ФОТО)
Наступна стаття Цього вас не навчать в школі
Популярні новини