Змішувати чи не варто: коротко про рідини в авто

2 травня 2022

Війна змусила по-іншому поглянути на обслуговування автомобіля. По-перше, дала зрозуміти, що не варто відкладати усунення проблем “на потім”. По-друге, почала вимагати від водіїв більше знань про свою машину. Сьогодні розберемось з рідинами в автомобілі.

1. Рідина омивача скла

Почнемо з простого. Омивач заливайте такий, який знайдете. Добре, що справа йде до літа, то можна обійтись взагалі водою. Або водою з рідким засобом для миття посуду. Є простий рецепт приготування омивача скла вдома. 

2. Антифриз

Антифриз/тосол/охолоджуюча рідина вимагає особливої уваги автомобіліста. Якщо приладова панель сигналізує про необхідність доливу, а ви не знаєте, що використовували раніше, є кілька сценаріїв:

3. Рідина підсилювача керма

Рідина підсилювача керма вимагає нечастої заміни. Більшість регламентів зазначає термін 2-3 роки або ж 40000 км. Якщо необхідність заміни виникла саме зараз, дізнайтесь тип рідини з мануалу виробника. Якщо “книжки” немає, можна залити ту ж рідину, що використовуєте для АКПП.

4. Гальмівна рідина

В автомобілях використовується рідина кількох типів:

У більшості сучасних легкових авто залиті DOT-3, DOT-4 або ж DOT-5.1, тому їх можна комбінувати за необхідності. Але при першій нагоді варто повністю замінити “коктейль” гальмівної рідини на ту, котру рекомендує виробник. 

5. Моторна олива

Олива в двигуні падає нижче допустимого рівня завжди в непідходящий момент. Тут треба діяти по ситуації:

Після повернення в нормальні умови життя, бажано замінити оливу згідно з вказівками виробника. 

Щоб точно знати через кілька місяців, який антифриз чи гальмівну рідину заливали, сформуйте звичку записувати все в блокноті чи робити етикетки на бачки та трубопроводи.

Наостанок, мабуть, виникає логічне питання про найважливішу рідину в авто - пальне. Читайте окрему статтю про те, чи можна змішувати бензин різних марок.

Попередня стаття Чи будуть черги? Травневий прогноз для ринку пального
Наступна стаття 9 кросоверів за 9 000$: шукаємо на AutoMoto.ua
Популярні новини