Увімкнені фари з 1 жовтня: що треба знати у 2022 році

29 вересня 2022

З 1 жовтня усі автомобілі мають їздити з увімкненими денними ходовими вогнями або ж ближнім світлом фар. Така вимога ПДР діє під час руху за межами населених пунктів, а її недотримання карається штрафом розміром до 510 грн. Ми зібрали кілька цікавих фактів про денні ходові вогні, яких не знає більшість водіїв. 

ДХВ є обов'язковими для авто в Європі та необов'язковими для машин у США. Вони на 10% знижують ризик аварій. Є ще одна причина, чому виробники додають денні ходові вогні в комплектацію авто навіть якщо цього не вимагають місцеві правила та закони! У цій статті ми розкриємо всі таємниці ДХВ! 

Що таке ДХВ

Денні ходові вогні - малопотужні білі вогні, які автоматично вмикаються після “запалювання” автомобіля. Зазвичай вони розташовані навколо передніх фар. Хоча ДХВ не надто помітні, але мають дуже важливу мету.

2 функції ДХВ

Може здатися дивним додавати додаткову оптику (ще й малопотужну) у кожен автомобіль, який вже має звичайні фари. І все-таки це тьмяне і малопомітне світло робить ваш транспортний засіб помітнішим для інших водіїв та пішоходів у міру його наближення. Фари та протитуманки спрямовані трохи вниз, денні ходові вогні "дивляться" прямо вперед і виконують 2 завдання:

3 цікаві факти про ДХВ

  1. Денні ходові вогні вперше стали обов'язковим доповненням до автомобілів у Швеції у 70-х роках. Потім правила розповсюдилися в інших країнах. Європейський союз зробив їх обов'язковими для будь-якого нового автомобіля, випущеного з 2012 року. У Канаді ДХВ стали стандартом 1990 року, а ось у США вони не вимагаються й досі.
  2. Дослідження у штаті Міннесота у 2010 році показали, що ДХВ скоротили кількість денних аварій з 5% до 10%. NHTSA ще у 2008 році довело, що денні ходові вогні легких вантажівок та фургонів зменшити аварійність на 5,7%.
  3. У США деякі страхові компанії пропонують знижки власникам автомобілів із ДХВ. А все тому, що такі машини вважаються безпечнішими, ніж транспортні засоби без них.

Тепер ви знаєте, чому стандартна комплектація має денні ходові вогні. Вибрати автомобіль із потрібним обладнанням допоможе розширений фільтр на Automoto.ua.

Теги:
ПДР
Попередня стаття Маневрені та потужні: шукаємо задньопривідні авто на Automoto.ua
Наступна стаття Скільки коштує нова батарея та інші поширені питання про акумулятори EV
Популярні новини