Скільки коштує нова батарея та інші поширені питання про акумулятори EV

3 жовтня 2022

З чого виготовлена батарея електромобіля

Електромобілі масово з'являються на дорогах, але однаково для багатьох вони залишаються загадкою. Наприклад, батарея електрокара викликає запитання та стає причиною дискусій. Тому ми зібрали відповіді на 5 популярних питань про батареї електрокарів.

1. З чого виготовляють батареї?

Акумулятори у більшості електромобілів виготовлені за літій-іонною технологією. Крім літію, вони складаються з ряду різних компонентів. Одним із найважливіших матеріалів у процесі виготовлення акумуляторів для електромобілів є кобальт. Це важливий інгредієнт у виробництві катодів для літій-іонних батарей. А ще кобальт є одним із найдорожчих складових - на його частку припадає близько чверті вартості акумулятора.

Крім дорогого кобальту, у літій-іонних батареях використовуються такі метали, як нікель, алюміній, марганець. Акумулятори EV також містять матеріали, які не вважаються металами, наприклад, графіт. Чому він? Графіт - це єдиний неметалевий елемент періодичної таблиці, здатний проводити електрику. Крім перерахованих вище складників, акумулятори електромобілів також містять знаменитий літій.

Чи справді батареї електромобілів вибухають

2. Чи безпечні акумулятори?

Існують різні міфи про електромобілі. Одне з найпоширеніших упереджень полягає в тому, що вони можуть вибухнути в будь-який момент або водій отримає удар струмом під час водіння. Звісно, ​​трапляються дивні аварії за участю електричних транспортних засобів. Але це поодинокі випадки.

Батареї електрокарів надійно захищені, особливо якщо ви вибираєте нову потужну модель. Електромобілі зазвичай оснащені бронею днища, яка захищає всю нижню частину, у тому числі акумулятор, від пошкоджень. 

Перед тим, як EV потрапляють у продаж, їх ретельно випробовують у краш-тестах. Безпека акумуляторів у разі аварії є абсолютним пріоритетом для виробників електромобілів. Хоча можливість загоряння батареї не можна повністю виключити. Страшно те, що коли літій-іонний акумулятор спалахує, його дуже складно загасити.

3. Як довго працюють батареї?

Обмежений термін служби батареї - одна з головних перешкод на шляху придбання електрокара. Скільки ж служить акумулятор електромобіля? До 20 років. Наприклад, виробник Tesla стверджує, що його EV здатні проїхати від 500 до 800 тис. км. На термін експлуатації впливає безліч факторів, про які ми детально розповіли у статті

Скільки коштує заміна батареї електрокара

4. Що робити, якщо батарею пошкоджено/назавжди розряджено?

Те, що батарея вичерпає свій ресурс швидше, ніж повинна – страшний сон власника EV. І це зупиняє багатьох на шляху вибору електрокара. На жаль, завжди існує ризик, що акумулятор електромобіля постраждає внаслідок нещасного випадку чи інших факторів. Що ж робити, коли батарея буквально "померла"?

Якщо акумулятор втратив ємність після гарантійного терміну (це можуть бути роки або кілометри пробігу), доведеться міняти його самостійно. Вартість заміни батареї залежить від конкретного EV. Для актуальних моделей Tesla, Volkswagen, Nissan – від 10 000$, Renault – від 9 000$. Точна ціна залежить від конструктивних особливостей батареї та року випуску авто.

5. Як переробляють батареї?

Поки що компанії в усьому світі шукають методи для переробки акумуляторів електрокарів, які вже підійшли до кінця свого життєвого циклу. Прогнозується, що батареї EV стануть великою екологічною проблемою у 2020-х роках. Тим паче, що видобуток матеріалів для виробництва акумуляторів вже є гарячою темою. В даний час утилізація батарей є непростим завданням, тому багато ресурсів вкладаються в те, щоб зробити цей процес реальним та економним.

Це тільки частина питань, які виникають у покупців під час вибору електромобіля. Ми слідкуємо за тенденціями у світі на Телеграм-канал Automoto.ua, щоб першим дізнаватися новини!

Попередня стаття Увімкнені фари з 1 жовтня: що треба знати у 2022 році
Увімкнені фари з 1 жовтня: що треба знати у 2022 році
Honda Accord 2013-2017: особливості вибору вживаного седана
Наступна стаття Honda Accord 2013-2017: особливості вибору вживаного седана

Популярні новини