Огляд тест-драйву: Peugeot 308 2016

19 серпня 2016

Автомобіль Peugeot 308 - це сімейний хетчбек з дуже пристойними рейтингами. Попередні покоління мали хорошу продуктивність, але особливого задоволення від їзди не приносили. Натомість, останнє творіння компанії Peugeot зробило величезний крок вперед перейшовши з розряду просто хорошого транспортного засобу до верхніх позицій рейтингу сучасних хетчбеків. Сівши за кермо даного автомобіля, Вам залишається тільки розслабитись та насолодитись подорожжю.

Вибрати двигун буде складно, оскільки майже всі вони відмінно справляються з покладеними на них завданнями. Варто звернути увагу на бензинового новачка Peugeot PureTech, який прийдеться до смаку тим, хто хоче замінити старий, тим не менш потужний, дизельний аналог BlueHDi. Чи не вперше, бензиновий двигун виявився кращим варіантом для більшості покупців.  

Салон хетчбеку 308 відмінно оздоблений. На нього не лише приємно дивитись, але і використовувати. Серед оновлень інтер’єру варто відмітити нове невелике кермо, яке кардинально відрізняється від свого попередника і потребує деякого часу для звикання, так само, як і оновлений сенсорний екран інформаційно-розважальної системи, який керує майже всіма функціями автомобіля. Задні пасажирські сидіння не настільки хороші, якими вони могли б бути, а ось багажне відділення стало значно кращим. Даний автомобіль добре оснащений, так як усі, окрім базової, моделі включають повноколірний екран системи супутникової навігації, а моделі вищої комплектації нічим не поступаються автомобілям люкс класу.

Останнє покоління 308 – це повернення до класичного стилю та якості Peugeot. Варто зазначити, що хетчбек 308 став першим автомобілем, який на собі відчув новий преміум підхід компанії. Значні перетворення торкнулись його салону, оскільки тепер майже всі функції виконуються через сенсорний екран.

Маючи спільну з Citroen C4 Picasso платформу, 308 став легшим на 140 кг, ніж будь-який представник першого покоління. Така зміна ваги покращила загальну продуктивність автомобіля, але основним фактором, який від цього виграв, став рівень економії пального, який дуже підвищився.   

Вам сподобається

Хетчбек Peugeot 308 надихне Вас своєю впевненістю, якістю їзди та збалансованим управлінням. З’явившись у 2014 році, останнє покоління 308 вже встигло здобути шанувальників серед автолюбителів. Стильний дизайн та якість зіграли чи не вирішальну роль при здобуванні такої позитивної репутації. Сучасний Peugeot 308 з його обтікаємою формою, сучасною стилізацією та низькою посадкою, вигідно виділяється на фоні свого вуглуватого попередника. Безумовним козирем Peugeot 308, який він активно використовує проти своїх конкурентів, є його титул «Автомобіль року 2014» у Європі.   

Дивіться також каталоги:

Вам може не сподобатись

Складається враження, що Peugeot пожертвував комфортом задніх сидінь заради просторого багажного відділення, оскільки переважна більшість конкурентів пропонують набагато просторіші сидіння.

Враження від їзди

Потужні двигуни добре співпрацюють із піддатливим шасі, що відносить 308 до розряду автомобілів з приємним управлінням. Їзда автомобілів останнього покоління дійсно покращилась, ставши більш збалансованою. У випадку з Peugeot 308, наголос було зроблено на задоволенні від тривалих поїздок при крейсерському режимі з низьким рівнем шуму, м’якою та стабільною їздою. При такому високому рівні комфорту, їзда, тим не менш, не видається млявою. Автомобіль чіткіше входить в повороти при більшій маневреності. Надмірна підтримка систем та дещо штучне відчуття рульового колеса применшують деякі переваги, але 308 все одно залишається приємним в управлінні автомобілем, який поводить себе впевнено навіть на звивистих дорогах. І оскільки якість дорожнього покриття на таких дорогах погіршується, було передбачено наявність продуктивної підвіски, основним завданням якої є забезпечення водія комфортом. Моделі GT є більш жорсткими, їх підвіска на 10 мм нижча, ніж у версії GT Line, але, тим не менш, на рівні комфорту це не відобразилось. А їх більші 18-дюймові литі диски коліс додадуть впевненості.   

Найкращі характеристики

Сучасний Peugeot 308 - це комфортабельний та вишуканий автомобіль з містким багажним відділенням. Загальна місткість якого становить 470 літрів при розкладених сидіннях та 1.185 літрів – при складених. Тому можна сказати, що останнє покоління 308 є більш практичним, у порівнянні з його попередниками. Нова платформа забезпечує кращу позицію водія та більше загальної гнучкості.

Детально про автомобіль Peugeot 308

Інтер’єр

Автомобіль Peugeot 308 має продуманий сучасний та технологічний інтер’єр. При оздобленні салону було використано високоякісний матеріал, а його елементи добре сполучаються між собою. Приладова панель має декілька ключових аспектів. Усі розміщені прилади є новими, включаючи тахометр, який працює у режимі реверсу по відношенню до спідометру. На перший погляд це здається дивним, але звикнувши до такої особливості, Ви використовуватиме всі ці прилади без всіляких проблем. Як у випадку з Peugeot 208, рульове колесо є настільки маленьким, що показники приладів Ви бачите не над ним, а крізь нього. До такої особливості, знову-таки, треба звикати.

У центрі, приємної на дотик, приладової панелі знаходяться центральна консоль та вентиляційні отвори, але дуже мало кнопок. Усі елементи управління, включаючи циферблат підігрівача та стерео кнопки, знаходяться на центральному сенсорному екрані.

Екстер’єр

З першого погляду можна не помітити, але новий Peugeot 308 став трохи коротшим та вужчим, ніж раніше. Можливо, це стане поясненням того, чому задні сидіння не настільки просторі як могли б бути. Загальна довжина автомобіля становить 4.253 мм. Хетчбек 308 - це відносно легкий автомобіль, так модель Active при 1.6-літровому двигуні BlueHDi 120 важить 1.205 кг. Полегшена конструкція демонструє ефективність нової PSA Peugeot-Citroen EMP2 платформи. Задні двері є достатньо великими, щоб забезпечити хороший доступ до сидінь. Заднє вікно вузьке, а стійки даху широкі, що ускладнює видимість.

Базова комплектація

У лінійці даного хетчбеку представлено п’ять основних комплектацій, включаючи топову GTi у моделі Peugeot Sport. Від початкової Access Ви можете перейти до Active, Allure, GT Line та GT. Усі моделі 308 постачаються з великою кількістю базового устаткування. Найпростіша Access оснащена: можливістю DAB, USB та Bluetooth підключення, системою кондиціонування повітря, круїз-контролем та світлодіодними денними ходовими вогнями. Модель Active запропонує: клімат-контроль, задні сенсори паркування, автоматичні фари та 16-дюймові литі диски коліс. Модель Allure додасть: світлодіодні фари, передні сенсори паркування, бічні дзеркала з електорприводом, електричні стояночні гальма та 17-дюймові литі диски. Спортивна GT Line оснащена: більшими 18-дюймовими дисками коліс, затемненими вікнами, подвійною вихлопною трубою та алюмінієвими деталями інтер’єру. Модель GT пішла далі і тепер пропонує своєму власнику повітрозбірники, які замінили передні протитуманні фари. Про внутрішнє оздоблення цієї моделі подбає пакет «Driver Sport Pack» з важчим кермом та червоними циферблатами приладів. Також, існує пакет «Driver Assistance» з системою аварійного гальмування та круїз-контролем з радаром. Якщо говорити про модель GTi, то вона включає усі аспекти автомобіля класу люкс, які тільки можна собі уявити.

Окремим пунктом, який додає даному автомобілю особливої привабливості, є наявність стандартної навігаційної системи супутникового сполучення. Компанія Peugeot навіть подбала про п’ятирічне безкоштовне оновлення карт, які відображаються на 9.7-дюймовому сенсорному кольоровому екрані. Базовими, також, є система допомоги у дотриманні швидкості та попередження про сліпу зону.

Під капотом

Автомобіль Peugeot пропонує шість бензинових і чотири дизельних двигуна. Дизельні аналоги є традиційно більш популярними у поєднанні з габаритнішими автомобілями від Peugeot, тому тут покупець може обрати або 1.6, або 2.0-літровий BlueHDi. Чотирициліндровий 1.6-літровий BlueHDi можна брати на 99 або 118 кінських сил потужності для базової моделі Active. Двигун BlueHDi 100 відчувається як один з базових в плані продуктивності, до 96.5 км/год він розганяється за 11.3 секунд. П’ятиступінчаста коробка передач йде у якості стандартної.    

1.6-літровий BlueHDi 120 сполучається з шестиступінчастою коробкою передач, а до 96.5 км/год розганяється за 9.7 секунд. Як і очікується, він має кращий крутний момент. Крім того, проблем із рівномірною подачею потужності у Вас з цим двигуном точно не виникне. Цей же двигун можна доповнити шестиступінчастою автоматичною коробкою або EAT6. Перехід зі швидкості на швидкість відбувається дуже плавно та відповідно до вимог. Перевагою автоматичної коробки є і те, що саме вона допомагає двигуну досягати відмітки у 96.5 км/год за 9.5 секунд.

2.0-літровий двигун має такі версії, як: BlueHDi 150 на 148 та BlueHDi 180 на 178 кінських сил. Даний двигун є відповідно більш потужним. Розгін до 96.5 км/год при першій версії відбувається за 8.9 секунд. Двигун BlueHDi 150 можна доповнити або опційною автоматичною коробкою передач EAT6, або стандартною шестиступінчастою механічною. Автоматична коробка відмінно співпрацює з даним двигуном і, знову таки, пришвидшує його роботу, допомагаючи досягти 96.5км/год за 8.6 секунд.

Двигун BlueHDi 180 доступний лише з коробкою EAT6. Даний двигун має 178 кінських сил потужності. Прискорення становить – 8.4 секунд.

Шість версій бензинових двигунів базуються на двох основних варіантах на 1.2 та 1.6 літра PureTech. 1.2-літровий трициліндровий двигун доступний у версіях на 81 кінську силу без турбонаддуву, на 108 конячок з турбонаддувом під назвою PureTech 110 та PureTech 130 на 128 кінських сил. Більшості водіїв не подобається PureTech 81, оскільки відмітки у 96.5 км/год він досягає лише за 13.3 секунди. Турбодвигун PureTech 110 є набагато спритнішим і досягає зазначеної швидкості за 11.1 секунду. А двигун PureTech 130 вразить показником у 9.6 секунд при розгоні. Стандартною у даному випадку є шестиступінчаста  механічна коробка передач, в якості опції можна додати коробку EAT6.

Спортивний 1.6-літровий PureTech може мати 202, 248 або 267 кінських сил потужності. Навіть PureTech 205 демонструє привабливий результат у 7.5 секунд. Двигун GTi PureTech 250 до 96.5 км/год розганяється за 6.2 секунди, а GTi PureTech 270 – за 6.0. Цікаво, але 1.6-літровий PureTech єдиний із двигунів, який не можна поєднати з коробкою EAT6. Усі версії даного двигуна сполучаються лише з шестиступінчастою механічною коробкою передач.

Найбільш економічним двигуном вважається дизельний BlueHDi 120 при офіційно заявлених показниках у 2.58 л/100км. Модель Allure при 16-дюймових литих дисках коліс пропонує 2.66 л/100км. При сполученні BlueHDi 120 з механічною коробкою можна досягти кращих показників економічності у 2.91 л/100км. Менш потужний BlueHDi 100 офіційно повертає 3 л/100км. 2.0-літровий BlueHDi 150 при механічній коробці демонструє 3 л/100км. Двигуни при автоматичній коробці EAT6 демонструють показник у 3.33 л/100км.

Бензиновий двигун на 1.2 літра без турбонаддува PureTech 82 має офіційно вказані показники на рівні 4.16 л/100км. Бензиновий PureTech 110 демонструє показник у 3.33 л/100км. Версія PureTech 130 має показник у 3.75 л/100км. 1.6-літровий PureTech на 202 кінських сили має загальний показник, який дорівнює 4.67 л/100км. Його колега на 267 конячок у моделі GTi демонструє 4.99 л/100км.

Попередній огляд Огляд тест-драйву: Land Rover Range Rover Vogue 2015
Наступний огляд Огляд тест-драйву: Peugeot 208 2016
Популярні новини