Це так не працює! Чому нові штрафи за порушення ПДР досі не вступили в силу

24 січня 2018

З 1 січня 2018 року в силу має вступити нову постанову Кабінету міністрів України про обмеження швидкості руху в населених пунктах до 50 км / год. Чи дієвий це спосіб врегулювати ситуацію на дорогах країни, і чому такі обмеження не принесуть нічого нового — обговорюють чи не всі водії та експерти. Наприклад, Володимир Караваєв, експерт в сфері безпеки дорожнього руху, каже:

 

- Регламент нових обмежень визначається не законом, а постановою Кабміну. На сьогодні, серед змін тільки швидкість руху, а от штрафи за порушення ПДР залишаються колишніми, як і вимоги. Досі на дорогах діє правило +20, коли водій має право перевищити швидкість на 20 км/год за дозволену, і може отримати за це тільки усне попередження. Перевищуючи швидкість більше ніж на 20 км/год, ви зобов'язані будете сплатити штраф.

 

 

 

Примітно, що швидкість руху обмежена не тільки у великих містах, а й в малонаселених пунктах. За словами експерта, швидкість руху визначається типом поселення. У населених пунктах, чия назва на карті написано на білому тлі — швидкість слід знизити, а ось селища, назва яких написано на синьому тлі, можна проїжджати зі звичайною швидкістю. Це пояснюється відсутністю пішохідної частини дороги в таких селах. Вона не передбачена, тому люди рухаються узбіччям автотрас.

 

На жаль, зі вступом в дію нових правил, важелів контролю над ними не додалося. Розміри штрафів за порушення можуть змінитися лише в тому випадку, якщо парламент України внесе поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення. До того ж, в законі "Про Національну поліцію" не передбачено введення в експлуатацію приладів для вимірювання швидкості. А оскільки "прикинути на око" швидкість руху авто не можна, як не можна зупиняти водія, якщо тільки він не створює аварійну ситуацію, Володимир Караваєв радить усім водіям самостійно контролювати швидкість автомобіля.

 

Також експерт відзначає і безвідповідальність деяких пішоходів, котрі можуть створювати проблеми на дорозі:

 

-  Пішохід, що раптово опинився на проїжджій частині і потрапив під колеса, теж несе частину провини. А якщо водій при цьому рухався в місті зі швидкістю в 50 км/год — його не вважатимуть винним в інциденті. Але якщо перевищення швидкості мало місце (нехай навіть на дозволених 20 км/год), експертиза може зробити висновок, що саме водій є винуватцем ДТП, оскільки не зумів зреагувати на ситуацію, що склалася, з огляду на перевищення швидкості руху.

 

Таким чином, кожен факт перевищення швидкості може обернутися проти водія, оскільки він сам звалює на себе додаткову відповідальність (в тому числі, і за життя інших людей).

 

Читайте також: 

 

{"code":"interesting_widget","id":1621,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1593,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1523,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1406,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1452,"type":"horizontal"} 

 

{"code":"interesting_widget","id":1483,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1484,"type":"horizontal"}

Попередня стаття Скільки будуть коштувати електричні автомобілі після скасування розмитнення на них?
Скільки будуть коштувати електричні автомобілі після скасування розмитнення на них?
500 евро и ни копейкой больше! «Евробляхеры» будут требовать нового закона о легализации авто
Наступна стаття 500 евро и ни копейкой больше! «Евробляхеры» будут требовать нового закона о легализации авто

Популярні новини