Як швидко "вмирає" батарея в електромобілі

17 грудня 2019

Оприлюднили дослідження видання Geotab, яке протестувало батареї більш ніж шести тисяч електромобілів.

Судячи з інформації, більше акумулятору шкодять швидкісні зарядні пристрої. Разом з тим, навіть при їх використанні втрата запасу ходу не стає критичною.

Крім загальних даних, експерти привели деякі більш докладні показники зменшення обсягу акумулятора. За результатами випробувань, Tesla Model S 2015 втрачала в середньому 2,3% ємності батарей щорічно. При цьому Nissan Leaf втрачав цілих 4,2% обсягу акумулятора в рік.

За словами дослідників, причиною такої різниці може служити тип охолодження батарей. Так, в Tesla використовується рідинне охолодження, а у Nissan - пасивне охолодження повітрям.

Крім того, уточнюється, що деградація обсягу акумуляторів не була лінійною. Тобто елементи можуть зберігати один і той же запас ходу після численних зарядок, а потім різко знизити свої показники. При цьому наголошується, що на це не впливає частота зарядок.

Дослідники також відзначили ще один цікавий факт - в жаркий період акумулятори сідають швидше, ніж в прохолодну погоду.

Тестували не тільки Tesla і Nissan, в дослідженні взяли участь 6300 електромобілів різних марок з усього світу. В результаті з'ясувалося, що в середньому батарея втрачає близько 2,3% ємності щороку експлуатації. Автори прийшли до висновку, що при таких маленьких втрати акумулятори можуть пережити навіть автомобілі, в які вони встановлені.

 

Попередня стаття Коли виїзд на тротуар законний, або історія одного водія
Коли виїзд на тротуар законний, або історія одного водія
Новы махінації з автокріслами
Наступна стаття Новы махінації з автокріслами

Популярні новини