Навіщо і як перевірити країну виробництва авто за ВІН-кодом перед купівлею

23 січня 2024

як перевірити країну виробництва авто за ВІН-кодом

Автоексперти радять перед покупкою автомобіля дізнатися країну виробника з VIN. Інформація дозволить точно зрозуміти для якого ринку спочатку випускався транспортний засіб, що визначає його технічні та експлуатаційні характеристики, а також вартість обслуговування.

Нерідко продавці, бажаючи продати стареньку машину, запевняють, що це справжній японець, який пробігає ще не один рік. Насправді це може виявитися не так, що може спричинити численні ремонти та тривалі простої.

У чому специфіка авто для окремих країн

Зібрані в Японії та країнах Євросоюзу автомобілі мають значно менше недорогих аналогів оригінальних запчастин, що в цілому свідчить про їхню найкращу якість.

Від країни збирання авто залежить, яку антикорозійну обробку пройшли кузовні елементи, перелік додаткових функцій та обладнання.

Автомобілі, виготовлені для внутрішньо японського ринку, добре захищені від іржі. Виконання, зібрані на продаж у Росії, відрізняються збільшеним дорожнім просвітом, поліпшеною підвіскою. Там встановлюється доопрацьований стартер і більш ємна АКБ.

Перевірити авто за ВІН-кодом щодо країни походження стоїть через політику багатьох автовиробників. Вони вважають за краще локалізувати складання машин там, де передбачаються їх основні продажі. В основному це пластикові деталі, скло, кузовні елементи, сидіння. Нерідко замість оригінальних запчастин на такі модифікації ставляться менш якісні аналоги. Тому раціонально заздалегідь перед придбанням авто за номером ВІН дізнатися країну виробника.

Як визначити країну-виробника авто за VIN

VIN-код є унікальним 17-значним ідентифікатором, що дозволяє однозначно відрізнити автомобіль від інших. Інформація про нього міститься в СТС та техпаспорті. Позначення стандартизовано на міжнародному рівні і є у більшості автомобілів (праворульні японські авто, зібрані для місцевого ринку, ідентифікуються за номером кузова — фрейм коду).

Він-код включає три частини - WMI, VDS, VIS. Для визначення країни та підприємства, що випустив конкретний транспортний засіб, цікавить група з трьох перших символів. Спочатку йде буквене чи цифрове позначення, що вказує на регіон походження автомобіля:

  • A-H - країни Африки;
  • J-R - держави Азії;
  • S-Z - країни Європи;
  • X - Росія;
  • 1-5 - північноамериканські країни;
  • 6-7 - Австралія, Океанія (включаючи Нову Зеландію);
  • 8-9 - американські країни.

Другий символ точно ідентифікує країну, де випущено машину. Кожна з них має певний діапазон кодів. Наприклад, китайські авто можна дізнатися з маркування LA-LO, німецькі SN-ST, французькі VF-VR, шведські YS-YW, японські JA-JT, українські Y6-Y0.

Де перевірити автомобіль?

Як дізнатися країну збирання авто за ВІН кодом добре знають власники спеціалізованих онлайн-сервісів. Їх послугами користуються тисячі автовласників через високу швидкість та простоту отримання відомостей. Достатньо в пошуковому рядку вказати 17-символьний VIN-код і за кілька хвилин буде точно відома країна складання.

Разом із цими даними надається великий обсяг супутньої інформації про авто. Вона включає технічні характеристики, рік випуску, пробіг за даними офіційних автосервісів та дощок оголошень. Потенційний покупець може перевірити юридичну чистоту автомобіля, що цікавить — перебування під арештом, у заставі, викраденні, лізингу, участь в аукціонах битих машин, наявність статусу утилізованого.

Попередня стаття Що робити, якщо заряджати ніде: екстрені заходи для власників EV
Що робити, якщо заряджати ніде: екстрені заходи для власників EV
Знайдено 10 популярних електромобілів на AUTOMOTO.UA
Наступна стаття Знайдено 10 популярних електромобілів на AUTOMOTO.UA

Популярні новини