ОСЦПВ — що необхідно знати в умовах війни

27 липня 2022

Для усіх мешканців нашої країни війна стала причиною стресу і відчуття критичної невизначеності. За таких умов стандартні правила перестають працювати. Але варто пам’ятати, що дію більшості українських законів ніхто не відміняв, і продовжує залишатися чинним закон «Про обов’язкове страхування». Відповідно до нього кожному водію, який вирушає на дороги країни, потрібно мати автоцивілку — документ, який гарантує компенсації для постраждалих осіб у випадку аварії, спричиненої власником поліса.

Як оформити страховку на авто в умовах війни

Чи варто купувати поліс ОСЦПВ, якщо зараз не перевіряють його наявність

Дехто з водіїв сьогодні вирішує не продовжувати термін дії цього страхового договору, пояснюючи це фінансовими проблемами або тим, що зараз стало набагато менше патрульних на дорогах. Але все ж таки зауважимо, що поліс ОСЦПВ насамперед потрібен самому водію. Якщо його дії стануть причиною ДТП, то йому доведеться самостійно компенсувати збитки постраждалим особам. А це можуть бути чималі суми у порівнянні з вартістю страховки.

Також штрафи за відсутність автоцивілки теж не були відмінені. Якщо під час зупинки представником патрульної служби буде з’ясовано, що у водія немає обов’язкової страховки, йому доведеться сплатити від 425 до 850 грн.

Як придбати автоцивілку в умовах війни

Ще однією причиною відмови від страховки є зменшення кількості працюючих відділень страхових компаній. Зараз набагато зручніше оформляти автоцивілку онлайн. Це безпечно і надійно, якщо рішення прийнято на користь надійної страхової компанії (наприклад СК «УНІКА»).

Для оформлення електронної страховки достатньо на офіційному сайті заповнити дані по автомобілю та дані про водія, ввести код смс та сплатити договір на сайті. Після сплати договір ви отримаєте на електронну пошту, яку зазначили при оформленні.  Якщо  виникнуть питання, можна відправити замовлення. Після цього з майбутнім клієнтом зв’яжеться менеджер, уточнить всі деталі і запропонує варіант договору. Далі потрібно лише оплатити вартість страховки, і електронний примірник буде надіслано на e-mail.

Звернемо увагу, що цифрові поліси вже функціонують в Україні ще з 2018 року і мають однакову юридичну силу з паперовими. За умов воєнного стану ніхто ці правила не відміняв, а навпаки, практика свідчить про те, що у такий спосіб набагато простіше застрахувати своє авто.

Чи потрібна страховка на авто в умовах війни

Як зареєструвати страховий випадок

Кожен водій знає, щоб гарантовано отримати компенсацію, варто вчасно повідомити своїй страховій компанії про настання страхового випадку. За умов воєнного стану це правило залишилося без змін. Але варто зауважити, що провідні страхові компанії значно розширили перелік каналів для зв’язку зі своїми клієнтами.

Приміром, зв’язатися зі Службою Асистансу СК «УНІКА» можна за телефонами багатоканальної гарячої лінії, яка працює цілодобово. А для відправки копій необхідних документів для нарахування компенсації працюють чат-боти у популярних месенджерах. Для найшвидшого прийняття рішення про те, як діяти в конкретній ситуації, рекомендується зв’язуватися зі страховою компанією прямо з місця події.

Чи змінилися суми компенсацій за договором ОСЦПВ під час війни

Попри умови воєнного стану, який продовжується в нашій державі, максимальні суми страхових виплат за автоцивілкою не тільки не зменшилися, а, навпаки, підвищилися з 1 липня 2022 р. Якщо було пошкоджено автомобіль або інше нерухоме майно, страхова компанія виплатить постраждалим до 160 тис. грн. Якщо потерпілий водій та його пасажири потребують лікування, то їм компенсують до 320 тис. грн.

Попередня стаття 11 компактних авто від 2011 року до 11 000$: шукаємо на Automoto.ua
11 компактних авто від 2011 року до 11 000$: шукаємо на Automoto.ua
Як змінилися ціни на авто в Україні та чого чекати далі?
Наступна стаття Як змінилися ціни на авто в Україні та чого чекати далі?

Популярні новини