7 основних причин, чому горить Check AirBag

27 грудня 2022

Чому не гасне Check AirBag

Коли на панелі приладів горить якийсь індикатор, це завжди насторожує. Не виняток і піктограма помилки подушки безпеки. Багато водіїв ігнорують Check AirBag, адже він не впливає безпосередньо на керування автомобілем та якість поїздки. Але це величезна помилка, яка може вартувати життя вам і пасажирам. Що ж робити, якщо індикатор аербега загорівся і не гасне?

"Чек аербега" виглядає по-різному. Це може бути значок людини, перед якою велика куля (подушка безпеки), напис “AIRBAG” або абревіатура “SRS”. Всі ці індикатори мають одне значення – несправність системи подушок безпеки. У результаті аербеги можуть не спрацювати у потрібній ситуації.

1. Годинникова пружина вийшла з ладу

Основна функція годинникової пружини (равлика, спіралі, шлейфу) подушки безпеки - зв'язок аербега водія та блока керування. Знаходиться елемент у рульовому колесі.

Тонкий шлейф з часом може зношуватися або ставати ламким. У результаті подушка безпеки на сидінні водія повідомить про помилку програмного коду модуль управління безпеки, що призведе до миготіння індикатора подушки безпеки.

Зношування смуг годинникової пружини - нормальний процес, який не свідчить про те, що аербеги спрацьовували. Визначити несправність шлейфу подушки безпеки водія допоможе сканер OBD2. Вирішення проблеми - заміна годинникової пружини.

Чому загоряється індикатор подушки безпеки

2. Розряджений резервний акумулятор

Однією з найпоширеніших причин увімкнення індикатора AIRBAG або SRS є розряджання резервної батареї. У системі безпеки авто передбачений резервний акумулятор на випадок аварії. Якщо пристрій не отримує достатньо живлення, на приладовій панелі спалахує помилка подушки безпеки.

Розряджання резервної батареї може бути викликане нещодавньою розрядкою акумулятора. Проблема часто вирішується сама собою, коли встановлюється повністю заряджена АКБ. Однак водієві доведеться видалити помилку програмного коду з модуля керування подушками безпеки сканером. Тоді індикатор аербегу зникне.

3. Зламався датчик

У сучасному автомобілі сотні датчиків, які під’єднуються до основного комп'ютера (ECM або PCM) автомобіля. Коли один або кілька цих датчиків перестають коректно працювати, система розпізнає це як помилку і вмикає сигнальну лампу подушки безпеки. Використовуйте сканер для виявлення проблеми.

4. Модуль подушки безпеки проіржавів або намок

Модуль керування подушками безпеки зазвичай розташований під сидінням водія чи переднього пасажира. Якщо машина потрапила у воду (затоплення, неакуратне миття, злива) навіть ненадовго, модуль управління подушками безпеки піддається впливу вологи. У результаті є ризик короткого замикання або корозії. Система відразу видає код несправності, а індикатор подушки безпеки починає блимати.

Вирішення проблеми: сушка салону та елементів системи безпеки, діагностика та заміна пошкоджених компонентів.

Пошкодження подушок безпеки автомобіля

5. Пошкодилася цілісність системи безпеки

Перетяжка салону, заміна або зняття/установка крісел для очищення, роботи з панелями дверей можуть порушити цілісність системи безпеки. У результаті на приладку з'явиться відповідний індикатор. Загорітися “чек” може і після робіт із проводкою або сигналізацією машини, якщо були пошкоджені датчики удару або дроти системи безпеки.

6. Авто було у незначній аварії

Машина може потрапити у легку ДТП, коли все обійшлося переляком та вм'ятиною на крилі. Удар був слабким для спрацювання подушок, але система зафіксувала помилку. У результаті безперервно світиться індикатор. Видалити "чек" допоможе сканер.

7. Авто не відновлено після аварії

Іноді складається ситуація: автомобіль потрапив в аварію, аербеги спрацювали, але не були відновлені, оскільки багато елементів SRS призначені лише для одноразового використання. Це може бути годинникова пружина, датчик зіткнення, натягувач ременя безпеки або інший компонент.

Навіть якщо всі елементи були замінені, ECM автомобіля необхідно перепрограмувати, щоб скинути помилку подушок безпеки. Індикатор аербега продовжуватиме блимати, доки пам'ять електронного блоку не очистять вручну.

Індикатор подушки безпеки може видати машину після ДТП та неякісне відновлення автомобіля після аварії.

Попередня стаття На що звертати увагу під час вибору шин для авто
На що звертати увагу під час вибору шин для авто
Шкідлива звичка, або чому не можна залишати склоочисники піднятими
Наступна стаття Шкідлива звичка, або чому не можна залишати склоочисники піднятими

Популярні новини