Чому АвтоВАЗ припинив поставки нових автомобілів в Україну

16 червня 2017

У цій статті ми від імені сайту-агрегатора №1 в Україні - Automoto.ua визначимо основні причини припинення поставок нових ВАЗів на територію України, а також поговоримо про найбільш поширені автомобілі-аналоги.

 

Машини Волзького автомобільного заводу, або просто ВАЗи у більшості автовласників, перш за все, асоціюються з дешевизною, доступними запчастинами і відносно недорогим ремонтом. Але, всупереч своїй популярності, з початку 2016 року, російська компанія припинила поставки нових автомобілів на територію України, а на складах залишилися тільки позашляховики Нива (за даними ресурсу Главком). Незважаючи на низьку ціну, статистика свідчить, що, останнім часом, українці купували російські машини дуже погано, віддаючи перевагу аналогам типу ЗАЗ, Chevrolet, Chery або більш дорогим автомобілям, марок BMW, Audi, Land Rover, Mercedes і навіть Lexus, внаслідок чого попит на ВАЗ за останні 4 роки скоротився практично в п'ять разів з 11,3% до 2,1%. Статистика продажів моделей ВАЗ за 2016 рік показує, що найбільш популярними моделями були ВАЗ 2105 - продано 26 316 автомобілів; ВАЗ 2110 - 25 501 і ВАЗ 2121 - 20272 продано (за даними сайту Automoto.ua).

 

 

Дивіться також каталоги:

 

Серед причин падіння продажів виділяють введення єдиного податку, Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі, в розмірі 10,41% на всі автомобілі, зібрані в Росії. Крім цього, ставка податку для АвтоВАЗ збільшилася до 14,57%, для УАЗ ( "Соллерс - Далекий Схід") - 17,66%. Таким чином, покупець змушений доплачувати практично 25% податку на автомобіль. Введення мита обумовлюється боротьбою з нечесною конкуренцією, оскільки Росія дотує свої компанії, завдяки чому вони мають перевагу перед автозаводами інших країн. Як приклад можна розглянути один з найбільш дешевих автомобілів - Лада Гранта, вартість якої на українському ринку дорівнює приблизно 189 000 грн., буде коштувати приблизно на 50 000 грн. дорожче, не кажучи вже про розкручену новинку Lada Xray. Після введення податку позиції АвтоВАЗ опустилися нижче люксових марок Mercedes, BMW і Land Rover.

 

 

Крім введення податку, до причин падіння позицій АвтоВАЗу можна також віднести анексію Криму, війну на Донбасі і активний імпорт бюджетних китайських автомобілів.

 

Враховуючи вищенаведені факти і значне подорожчання, логічно звернути увагу на аналоги ВАЗ в Україні, наприклад автомобілі марок ЗАЗ, Chevrolet і Chery.

 

У 2016 році найбільш продаваними моделями марки Chevrolet стали Chevrolet Aveo - 30386 продано, і Chevrolet Lacetti - 18106, продано.

 

 

Популярність Шевроле пояснюється надійністю конструкції, а також поєднанням сучасного екстер'єру, просторого і комфортного інтер'єру з адекватною вартістю. До позитивних сторін автомобілів можна віднести і те, що двигун прекрасно підійде для експлуатації на українських дорогах.

 

Як не дивно, в рейтинг найбільш продаваних автомобілів 2016 року ввійшов і хетчбек Chery Amulet (продано 8710).

 

 

Беручи до уваги кардинальну відмінність в думках автомобільних експертів щодо надійності і технічних характеристик автомобіля, Амулет, все-таки, може похвалитися і низькою ціною, і оптимальною витратою палива і просторим містким багажником, і низькою ціною.

 

 

 

Окремо варто відзначити автомобілі ЗАЗ, які зараз розробляються за західними стандартами автомобілебудування, в той час як над розробкою моделей ВАЗ працюють виключно російські фахівці. У 2016 році було продано 24304 ЗАЗ 1102 Таврія і 21884 ЗАЗ 1103 Славута.

 

У порівнянні з моделями ВАЗ, автомобілі-аналоги вигідно відрізняються якістю їзди, більш багатою комплектацією і поліпшеним інтер'єром. Крім цього, варто відзначити і той факт, що автомобілі українського виробника, на відміну від Лада Гранта проходили краш-тести EuroNCAP.

 

Такий підхід до питання безпеки можна пояснити заявою російського виробника про те, що моделі ВАЗ розробляються для країн СНД. До числа плюсів моделей ЗАЗ можна також додати й те, що ці автомобілі економічніші, легші в управлінні, маневреніші і краще показують себе під час перевезення вантажів.

 

 

Підсумувавши, можна побачити, що російські автомобілі не тільки випадають з рейтингів в силу своєї технологічної відсталості, а й з-за високих податків, анексії Криму та окупації частини Донбасу. Крім цього, АвтоВАЗ не витримує конкуренції з більш якісними автомобілями-аналогами, якіне поступаються в якості, а, тим більше, в ціні. Більш детальна інформація про автомобілі-аналоги представлена на сайті-агрегаторі №1 в Україні Automoto.ua.

 

Читайте також: 

{"code":"interesting_widget","id":1406,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1452,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1483,"type":"horizontal"}

 
Попередня стаття На чем разоряются владельцы электромобилей
На чем разоряются владельцы электромобилей
Полиция будет проводить техосмотр автомобилей просто на проезжей части
Наступна стаття Полиция будет проводить техосмотр автомобилей просто на проезжей части

Популярні новини