Чому і наскільки знизяться ціни на бензин в Україні в грудні?

10 грудня 2019

В українських мережевих АЗС почали падати ціни на нафтопродукти. Експерти вважають, що на це вплинуло дві причини: зростання курсу гривні і втручання Антимонопольного комітету України.
Так, тільки за рахунок зміцнення гривні вартість цистерни бензину знизилася в середньому на 350-400 гривень за тонну, а дизельного палива - на 300 грн. за тонну. Отже, роздрібна ціна автомобільного пального теж впала.

Антимонопольний комітет проаналізував ринок автомобільного палива за червень-листопад 2019 року. В результаті було встановлено, що середня оптова вартість автомобільного палива знизилася майже на 12%, а роздрібна ціна впала в середньому на 5-5,6%.

У свою чергу, за даними Національного банку України відомо, що за 3 місяці курс гривні по відношенню до американського долара виріс на 7%.
Такі умови дозволяють знизити вартість автомобільного пального на 5% - приблизно на 1,3-1,5 грн. за літр в залежності від якості продукту.

Внаслідок цього Антимонопольний комітет зажадав встановити такі ціни на пальне, які повинні існувати в умовах конкуренції на ринку - 5 грудня українським мережам АЗС були направлені рекомендації знизити вартість високооктанового бензину і дизельного палива. Про це повідомила прес-служба комітету, і прокоментувала, що на виконання вимог виділили 10 днів.

Деякі мережі АЗС вже виконали всі рекомендації Антимонопольного комітету, а решта обіцяють закінчити до кінця тижня.

Однак автомобільний газ значно подорожчав - його оптова вартість виросла на 25-30%. Фахівці вважають, що таке різке зростання цін викликане дефіцитом блакитного палива на європейському ринку. Поки що вартість газу залишається нестабільною і буде залежати від закупівельної ціни і курсу долара.

Попередня стаття 3 позашляховика, які практично неможливо перепродати
3 позашляховика, які практично неможливо перепродати
Скільки коштує проїхатися без ременя безпеки?
Наступна стаття Скільки коштує проїхатися без ременя безпеки?

Популярні новини