“Праві” і “ліві”: чому в світі різносторонній рух

27 серпня 2020

Автомобілі з “правим” кермом викликають у вас цікавість та непорозуміння? Виявляється, 34% населення Землі їздить лівою стороною дороги, відповідно, їх руль з правого боку. Як так вийшло, що світ не переїхав на одну сторону?

Ми звикли до правостороннього руху та розташуванню керма зліва. Одна з головних причин цього те, що приблизно 66% населення планети правші. В часи карет на кінних упряжок було зручніше триматись праворуч, щоб натягувати віжки ведучою та сильнішою рукою. Прості пішоходи закидали торбинки на праве плече та рухались з правого боку. 

В XVIII-XIX віках транспортні потоки стали такими активними та щільними, що державам на законодавчому рівні довелось регулювати рух. Тут і сталось так, що одні вибрали “право”, а інші - “ліво”. 

6 історичних фактів про тих, хто перейшов на іншу сторону

1. Наполеон Бонапарт був прибічником правостороннього руху. Він запровадив такий порядок в Франції, Німеччині та Швейцарії.

2. В 1756 році англійський парламент прийняв Білль про рух Лондонським мостом по лівій стороні. За виїзд на зустрічну полосу був штраф - 1 фунт срібла. Решта доріг в Англії стали “лівими” в 1773 році. 

3. В США був лівосторонній рух, так як колонізатори звикли до нього в Англії. Але з 1908 року автомобілі Генрі Форда змінили порядок на дорозі. Винахідник налагодив масовий випуск машин з лівим кермом, чим перевів країну на правий бік дороги. Ford T з кермом з правого боку

4. Швеція до 1967 року була лівосторонньою, незважаючи на те, що автомобілі були “ліворукі”. Причина в вузьких та небезпечних узбіччях. Такий порядок влаштовував всіх в Швеції, але створював незручності з поїздками в сусідні Фінляндію, Норвегію та інші європейські країни. Влада провела референдум про зміну смуги руху, 83% жителів проголосували негативно. Минуло 8 років, поки парламент самостійно вирішив, що пора перейти на правосторонній рух. О 4:50 3 вересня 1967 року автомобілі в Швеції зупинились, переїхали на протилежний бік і продовжили рух. 

5. В правосторонніх США та Канаді для доставки пошти по поганим дорогам використовується Jeep Wrangler з “правим” кермом. Це зроблено для зручності водія, щоб вкладати кореспонденцію до скриньки не виходячи з авто. 

6. Японія була лівосторонньою до 1945 року, поки Сполучені Штати не змінили рух на правосторонній. В 1978 році японці повернули лівосторонній рух. 

Чому кермо з правого боку

До слова, кермо розташоване з протилежного боку від смуги руху з міркувань безпеки: водій має кращу оглядовість при обгоні. 

Попередня стаття ТОП-7 електрокарів 2020 року
ТОП-7 електрокарів 2020 року
Таємниці розташування лючка бензобаку
Наступна стаття Таємниці розташування лючка бензобаку

Популярні новини