Сучасні водії більше не вірять: 5 міфів про прогрів авто

12 лютого 2024

Поширені міфи про прогрів двигуна

Процес прогрівання двигуна зазнав великої кількості змін і дискусій протягом останніх років. Чи варто чекати, коли показник температури двигуна досягає оптимального рівня чи можна вирушати в дорогу відразу після запуску? Розглянемо основні міфи щодо процесу прогрівання мотора.

Міф 1: Зимовий прогрів обов'язковий

Переконання, що в холодну пору року обов'язково необхідно прогрівати двигун автомобіля перед рухом, побутує серед власників різних авто. Вважається, що процес поліпшує його працездатність та продовжує термін служби. Але чи працює це для сучасних транспортних засобів?

Сьогодні автомобільні двигуни, особливо ті, які використовують нові технології, пальне та мастила, розроблені так, щоб ефективно працювати за низьких температур. Зимовий прогрів може бути корисним лише для комфорту, але не завжди є обов'язковим заходом. Дійсно, поки машина працює, легше почистити кузов від снігу. І, звичайно, приємніше сідати в теплий салон. Проте сучасні автомобілі можуть добре функціонувати без тривалого прогріву.

Скільки часу треба прогрівати мотор машини

Міф 2: Двигун потребує прогріву протягом 5-10 хвилин

Часто власники автомобілів вважають, що необхідно дотримуватися конкретного часу прогріву, наприклад, 5 або 10 хвилин, перед тим як рушити в дорогу. Цей міф ґрунтується на стереотипах щодо того, що тривалий прогрів поліпшує роботу двигуна та підвищує ефективність. 

Насправді, сучасні двигуни в основному не потребують тривалого прогріву перед початком руху. Ефективність технологій і конструкцій дозволяє автомобілю швидко досягти оптимальної температури роботи. Оптимальна температура для сучасного автомобільного двигуна зазвичай лежить в діапазоні від 90°C до 104°C, залежно від конкретної моделі. Щоб дійти до потрібного показника мотору знадобиться всього кілька хвилин.

Міф 3: Довгий прогрів поліпшує роботу та довговічність двигуна

Існує думка, що тривалий прогрів перед початком руху позитивно впливає на роботу двигуна, покращуючи його продуктивність та тривалість служби. Реальність же виглядає інакше.

Сучасні автомобільні двигуни виготовлені з високоякісних матеріалів, які добре переносять різкі зміни температур. Тому тривалий прогрів не має значущого впливу на тривалість служби мотора. Навпаки, процес може мати навіть негативний ефект, особливо у випадках, коли двигун працює на холостому ходу. Пальне не повністю згорає, що може призводити до забруднення каталізатора і вивільненню більшого об'єму шкідливих речовин в атмосферу.

Міф 4: Прогрів економить пальне

Вважається, що довгий прогрів допомагає економити пальне, адже теплий двигун працює більш ефективно. В реальному світі ж все навпаки. Довгий прогрів на холостому ходу без активного руху призводить до зайвого споживання пального без суттєвого покращення продуктивності. 

Міф 5: Прогрів полегшує водіння

Навпаки, тривалий прогрів може призвести до накопичення вологи в системі випуску, особливо в холодну пору року. Це стає причиною корозії та утворення небезпечних вуглекислотних відкладень.

Легкість водіння більше залежить від стану дороги, шин, амортизаторів та системи управління, а не від тривалості прогріву двигуна. Сьогодні автомобілі оснащені системами, які забезпечують стабільність та легкість керування в різних умовах. А прогрів двигуна на холостому ходу не має суттєвого впливу на легкість водіння.

Сучасним транспортним засобам достатньо короткого прогрівання для оптимальної роботи. Важливо слідкувати за змінами в роботі двигуна та вчасно проводити регулярне технічне обслуговування.

Попередня стаття Чому акумулятор авто не тримає заряд?
Чому акумулятор авто не тримає заряд?
Українські ціни на вживані електромобілі Tesla помітно знизилися. Чому?
Наступна стаття Українські ціни на вживані електромобілі Tesla помітно знизилися. Чому?

Популярні новини