Позашляховик, кросовер, SUV: в чому різниця?

7 вересня 2021

Були часи, коли класифікувати різні типи кузова автомобілів було просто. Тепер все змінилося. У 70-х роках слова "позашляховик" навіть не існувало. Зараз є кросовери, SUV, паркетники... Хто ж є хто в цьому розмаїтті похідних позашляховика? 

Купити Сузукі Джимні з пробігом в Україні

Що означає позашляховик?

Отже, що означає позашляховик? По суті, це позашляховий автомобіль. Хоча багато машин, починаючи з 50-х років, ретроспективно можна було назвати саме так, але ім'я класу з'явилося тільки після 80-х років. Коли назва була придумана, вона стосувалась дуже специфічного типу транспортного засобу. Стандартний позашляховик на той час означав шасі вантажівки з кузовом легкового автомобіля типу універсал і повнопривідною трансмісією. 

Цей формат продовжує існувати й сьогодні. Найяскравіші приклади: Toyota Land Cruiser Prado, Suzuki Jimny, Mitsubishi Pajero Sport

Їхні рами мають міцну конструкцію та забезпечують велику буксирну здатність. Великі кузови до дозволяють розмістити від 7 до 8 пасажирів. 

Купити Муцубісі Паджеро Спорт з пробігом

Деякі з традиційних позашляховиків "старої школи" все ще доступні сьогодні, наприклад:

  • Ford Expedition і люксовий Lincoln Navigator, побудовані на платформі Ford T3;
  • пікапи Chevrolet Silverado і GMC Sierra, а також позашляховики Chevrolet Tahoe і Suburban, GMC Yukon і Cadillac Escalade об'єднує спільна рамна конструкція GMT T1XX;
  • Jeep Wagoneer і Grand Wagoneer створені на базі Ram DT.

Купити Cadillac Escalade на автобазарі

Практично немає позашляховиків середнього розміру з конструкцією кузова на рамі, наступного меншого класу після вищезазначених повнорозмірних моделей. Вони майже повсюдно використовують конструкцію типу «монокок», як і звичайні автомобілі, а в якості опції пропонують повний привід, хоча це і не хардкорний позашляховий 4WD. 

Рамні позашляховики, незважаючи на свою брутальність та безстрашність, дуже важкі, з високою витратою палива і керованістю вантажівки. 

Що таке кросовер-позашляховик або SUV?

Якби поняття позашляховика було обмежено, як раніше, транспортними засобами на рамі, довелося б виключити з класу сотні автомобілів. Згідно з цим початковим визначенням позашляховика, всі інші машини повинні були називатися кроссоверами. Але чи всі вони кросовери? Основна відмінність між кросовером і позашляховиком полягає в тому, що останній являє собою рамний транспортний засіб, побудований на платформі вантажівки, а кросовер створений на платформі автомобіля без окремої рами. Але використання таких термінів тільки ще більше б заплутало споживача.

Ви точно чули на авторинку поняття кросовер-позашляховик. Що це ще за "звір"? Людям подобаються позашляховики і почуття пригод, яке вони дають, тому багато виробників просто додають слово «позашляховик» після «кросовера», щоб продавати більше автомобілів. Це ще один спосіб сказати, що автомобіль більше готовий з'їхати з рівного асфальту, ніж середньостатистичний седан. При цьому така модель зазвичай має "міський" дизайн, ніж вигляд "справжнього" позашляховика. 

Що ж тоді означає SUV? SUV - це абревіатура, яка також означає кросовер. Цей автомобіль ще називають компактним позашляховиком або паркетником. 

Купити Honda CR-V з пробігом

Важливо відзначити, що всі кросовери, кросовери-позашляховики, SUV і паркетники, знаходяться нижче над землею, ніж більші та важчі традиційні позашляховики. Такі моделі більше схожі на звичайні легкові автомобілі і не можуть виїхати дуже далеко в невідоме бездоріжжя, часто доступні в комплектаціях тільки з переднім приводом. Тим не менше, це не заважає кроссоверам завойовувати серця покупців і ставати найпопулярнішими модифікаціями на всіх континентах. В клас компактних позашляховиків входять:

  • Toyota RAV4,
  • Honda CR-V,
  • Volkswagen Tiguan,
  • Nissan Rogue,
  • Subaru Forester.

Купити Ніссан на автобазарі АвтоМото

Є ще менший клас субкомпактних автомобілів, і це «позашляховики» з найекономнішію витратою палива - дуже схожі на компактні автомобілі. З повним приводом їх майже не пропонують. Ось найяскравіші приклади:

  • KIA Seltos,
  • Honda HR-V,
  • Hyundai Venue,
  • Nissan Kicks,
  • Toyota C-HR.

Підсумок: что означає позашляховик в 2021 році?

Отже, у 2021 році первинне значення слова «позашляховик» стало непотрібним. Сьогодні ця назва стосується будь-якого кузову типу «універсал» з піднятою підвіскою. Великі автомобілі з вищим кліренсом і повним приводом вважаються "позашляховиками". Менші і нижчі версії "позашляховиків", як правило, називають кросоверами.

Було б правильно сказати, що сучасний позашляховик може мати як рамну конструкцію, так і несучий кузов, за умови, що він більше придатний до бездоріжжя, ніж звичайний автомобіль, і, принаймні, пропонує повний привід. Фактично, багато сучасних позашляховиків, створених для бездоріжжя, більше не використовують конструкцію кузова на рамі. Приклади цього: Land Rover Defender і Ford Bronco Sport. 

Купити Land Rover Defender з пробігом

Кросовери можна визначити як транспортні засоби з вищим дорожнім просвітом, ніж у седана чи універсала, але не дуже придатними до бездоріжжя, і керованістю легкового автомобіля, часто з трансмісією 2WD за замовчуванням.

Попередня стаття Запах бензину в салоні: 7 найчастіших причин
Запах бензину в салоні: 7 найчастіших причин
Mercedes-Benz EQG: розсекречено електричний "Гелік"
Наступна стаття Mercedes-Benz EQG: розсекречено електричний "Гелік"

Популярні новини