Ввезення автомобілів в Україну. Що змінить 2018 рік

27 грудня 2017

З Нового року ввізне мито на іномарки з Євросоюзу понизиться, але ненабагато, зауважує директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко. На його думку, аби забезпечити населення доступними автомобілями, треба стимулювати розвиток виробництва в Україні, а ввізне мито скасувати. Із цим згоден економіст Ігор Гарбарук – саме висока вартість розмитнення, на його думку, провокує українців завозити автомобілі за незаконними схемами.

 

Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко не висловлює зайвого оптимізму з приводу зниження ввізного мита на іномарки, адже воно зменшиться лише на 0,9%.

 

«Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, прописано перехідний період протягом 10 років, кожен рік (ввізне мито – ред.) буде зменшуватись на 0,9%. Тобто, уявіть собі: якщо автомобіль коштує, наприклад, 10 тисяч доларів, то ціна його може теоретично впасти лише на 90 доларів. Хіба це така вагома сума? Це – похибка», – зазначає він в студії «Ранкової Свободи».

 

За словами Назаренка, зараз сума ввізного мита прив’язана до обсягу двигуна автомобіля і може варіюватись від 7,3% вартості машини до 5%, якщо мова про автівки з ємністю двигуна більше від трьох літрів.

 

«Якщо брати 10 тисяч доларів вартість автомобіля, то 730 доларів – це вже вагома сума. Якщо це 20 тисяч – то це вже півтори тисячі доларів. Якби депутати скасували ввізне мито взагалі, то це б зробило автомобілі набагато доступнішими для українців», – переконаний громадський діяч.

 

{"code":"interesting_widget","id":1715,"type":"vertical"}

 

Із ним погоджується економіст Ігор Гарбарук. На його думку, Угода про асоціацію недостатньо вдало прописана в тому, що стосується митної політики, що провокує так звані «литовські схеми».

 

«Наші люди, щоб здешевити вартість автомобілів, завозять їх за якимись підпільними, зовсім незаконними схемами. Тому ми просто маємо зробити достатньо просту річ: якщо це зона вільної торгівлі, скасувати це мито, зробити торгівлю безмитною, але вона має бути безмитною та безперешкодною в дві сторони», – переконаний Гарбарук.

 

Олег Назаренко, у свою чергу, звертає увагу на те, що мито діє і на експорт: відповідно до умов Угоди про асоціацію, протягом семи років автомобілі, які вивозитимуться з України до ЄС, мають бути розмитнені за 10% вартості.

 

{"code":"interesting_widget","id":1698,"type":"vertical"}

 

«Той же (завод – ред.) «Єврокар» із задоволенням зараз буде складати автомобілі, тому що, наприклад, на заводі Skoda в Млада-Болеславі не вистачає потужностей. Приїздив президент Skoda, зустрічався з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом і якраз розмовляли про ці питання. Але знову: ці автомобілі будуть постачатися в ЄС з митом 10% та будуть неконкурентоспроможними», – констатує він.

 

 

Читайте також: 

{"code":"interesting_widget","id":1621,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1593,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1523,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1406,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1452,"type":"horizontal"} 

 

{"code":"interesting_widget","id":1483,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1484,"type":"horizontal"}

 

 

Попередня стаття Электрогрузовик Thor ET-One бросает вызов Tesla semi
Электрогрузовик Thor ET-One бросает вызов Tesla semi
Україні масово крадуть автівки: як убезпечити себе від угону
Наступна стаття Україні масово крадуть автівки: як убезпечити себе від угону

Популярні новини