Зелена карта 2019: коротко про важливе

13 серпня 2019

Не секрет, що для подорожі Європою на автомобілі потрібен міжнародний страховий сертифікат — Зелена карта. ЇЇ можна придбати як у відділенні страхової компанії, так і онлайн. Щоб скористатися зручним варіантом оформлення в інтернеті потрібно лише обрати напрямок (Шенген чи СНД), зазначити тривалість поїздки, ввести дані закордонного паспорта, ІПН та характеристики транспортного засобу.

Яка вартість Зеленої карти у 2019 році?

МТСБУ презентувало оновлені суми страхових платежів в додатку до листа №8 від 07.08.2019. У таблицях нижче відображені ціни на Зелену карту з останніми змінами. А для вашої зручності Hotline.finance дозволяє розрахувати вартість Зеленої карти 2019 та оформити страховку в онлайн режимі.

Розміри страхових платежів (у грн) з дією на території країн-членів Зеленої карти

Розміри страхових платежів (у грн) з дією на території країн СНД: Азейбайджан, Білорусь, Молдова, Росія

Організації, що регулюють діяльність системи “Зелена карта”

У кожній країні Міжнародної системи функціонує Національне Бюро, яке забезпечує гарантію виплати іноземним страховиком компенсації потерпілим у ДТП. Крім того, Бюро гарантує виконання зобов’язань страховиком при виникненні ДТП на території його країни.

В Україні в ролі Національного Бюро виступає МТСБУ.

Рада Бюро міжнародної системи автострахування «Зелена картка» або The Council of Bureaux (CoB) — це організація, яка захищає автовласників при настанні страхового випадку на території 46 країн. Рада Бюро координує діяльність Національних Бюро країн-членів системи «Зелена карта» (понад 1500 автомобільних страховиків).

Аналоги Зеленої карти у світі

У світі існує декілька систем страхування автомобілів. 

 

Джерело: Wikipedia.

Зелена карта

Перша автомобільна система, яка охоплює більшість європейських країн і деякі Середземноморські держави. Створена в 1949 році.

Синя карта

Встановлена між членами АСЕАН і застосовується в Південно-Східній Азії.

Учасники: Бруней, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М'янма, Індонезія, Філіппіни, Таїланд та В'єтнам.

Оранжева карта

Встановлена між більшістю членів Арабської ліги і застосовується насамперед на Близькому Сході та Північній Африці.

Коричнева карта

Система коричневої картки встановлена між більшістю членів Економічного співтовариства країн Західної Африки (Economic Community of West African States або ECOWAS).

Рожева карта

Встановлена між членами Економічного співтовариства країн Центральної Африки (Economic and Monetary Community of Central Africa або CEMAC від французької назви  Communauté Économique et Monétaire de l'Afrique Centrale).

Жовта карта

Встановлена між більшістю членів Економічного співтовариства країн Східної та Південної Африки (Common Market for Eastern and Southern Africa або COMESA).

Біла карта (ще не створена)

Існує пропозиція про створення системи “Білої карти” між членами Організації  економічного співробітництва (Economic Cooperation Organization (ECO)). Буде запроваджена, якщо усі країни-члени не зможуть включити в систему Зеленої карти.

 

 

Попередня стаття Ціни на бензин впадуть ще більше: коли чекати зниження і на скільки
Ціни на бензин впадуть ще більше: коли чекати зниження і на скільки
Що робити, якщо заправилися неякісним паливом?
Наступна стаття Що робити, якщо заправилися неякісним паливом?

Популярні новини