Техогляд легкових авто в Україні: ціна питання

15 жовтня 2019

8 років тому в Україні скасували обов'язковий техогляд легкових автомобілів, але зараз ця практика повернулася. Деякі автомобілісти країни повинні бути готовими викласти додаткову суму на обслуговування свого транспортного засобу. Розберемося, скільки це коштує.

За новим законом всі комерційні автомобілі повинні проходити обов'язковий технічний огляд. Наприклад, обов'язковий технічний контроль автобусів і вантажних автомобілів обійдеться в 1500 гривень, а комерційних "легковиків" - трохи більше 1000 гривень.

Під час технічного огляду перевіряється:

1. системи гальмового і рульового керування

2. пневматичні шини та колеса

3. зовнішні світлові прилади і світлопропускаючих здатність стекол

4. газобалонне обладнання

5. інші елементи, які стосуються безпеки дорожнього руху і навколишнього середовища

Тут виникають деякі складнощі, наприклад, зараз практично в будь-якый старій машині викидають таку деталь, як каталізатор. Нагадаємо, що каталізатор придуманий для захисту навколишнього середовища і виступає в ролі фільтра різних шкідливих речовин. Нормальний ресурс цієї деталі і фільтрів сажі приблизно 200 тисяч кілометрів пробігу, після чого їх потрібно замінити. Але такі запчастини дорого коштують, тому в Україні їх просто видаляють, а автомобілі з вирізаним каталізатором ризикують не пройти технічний огляд.
фото проходження обов'язкового техогляду транспортних засобівНаведемо доступний приклад: одним з найпопулярніших б/у автомобілів на українському ринку є Audi A6 2003 року випуску з 2,5-літровим дизелем. Фільтр сажі цієї моделі коштує більше 70 тисяч гривень, а каталізатор обійдеться в 20 тисяч гривень. Не важко порахувати, що все разом буде коштувати три з половиною тисячі доларів, а така сума приблизно рівна вартості автомобіля.
Аналогічна ситуація із Renault Megane третього покоління з дизельним агрегатом об'ємом 1,5 літра - фільтр сажі коштує приблизно 65 тисяч гривень, каталізатор - трохи більше 10 тисяч грн. В цілому виходить значна сума - близько 3000 доларів.
обов'язковий техогляд фото проходження і вартістьСередній вік автомобіль в Україні становить 16 років, а вже після 10-15 років використання авто налічує 200 тисяч кілометрів пробігу - тому ці проблеми властиві більшості машин на ринку і стосуються багатьох водіїв.

Попередня стаття В Украине вырастут штрафы за превышение скорости на дорогах
В Украине вырастут штрафы за превышение скорости на дорогах
3 400 грн штрафу і позбавлення прав керування: нововведення в ПДР
Наступна стаття 3 400 грн штрафу і позбавлення прав керування: нововведення в ПДР

Популярні новини