Тріщина на лобовому склі: що робити?

26 березня 2021

Маленькі відколи на лобовому склі з'являються від дрібних камінчиків, гілок і старих склоочисників. Згодом невеликі пошкодження перетворюються на великі тріщини і цілі "павутини". Що робити, якщо помітили на вітровому склі сколювання?

Лобове скло складається з декількох шарів матеріалів. Це дві скляні панелі, склеєні армуючим пластиком. Хороша новина: пошкодження зовнішнього шару можна усунути без проблем. 

Запобігаємо розповзанню тріщини
Що робити з тріщиною на лобовому склі

Якщо ви помітили скол на склі, в першу чергу, попередьте його розповзання і перетворення у велику тріщину. Можна заклеїти пошкодження скотчем. Так, "колгоспно", зате захищає відкол від пилу під час дороги в автомайстерню. 

Не варто їздити зі сколюванням довше 2-3 днів, інакше процес відновлення скла буде складнішим і дорожчим. 

Не можна заклеїти тріщину і забути про неї до автосервісу. Доведеться змінити характер поїздок, щоб не погіршити ситуацію:

  • особливо акуратно проїжджати нерівності і "лежачих поліцейських", тому що різкі струси роблять з відколу "павутину";
  • не користуватися склоочисниками і нічим не витирати скло, так як в тріщину потрапить більше пилу;
  • не включати обдув лобового скла взимку і не мити його холодною водою влітку. Різниця температур призведе до того, що маленьке надщерблення перетворитися в тріщину. Так діють закони фізики. 

Пощастило водіям машин з тонувальною і антигравійною плівками. Вони склеюють шматочки скла і пошкодження не збільшується. 

Прибираємо тріщину на лобовому склі самі
Як відремонтувати пошкодження лобового скла своїми руками

З невеликою подряпиною впорається полірування. Усунути надщерблення допоможе спеціальний набір для усунення дефектів лобового скла. Зазвичай в такий комплект для ремонту входить: плівка, полімер для заповнення тріщини, інжектор і шприц для його нанесення. 

Якщо ви зважилися на ремонт вітрового скла своїми руками, виконуйте все за інструкцією. Усунути невелику тріщину в непомітному місці цілком можна самостійно вдома, а ось з серйозними ушкодженнями доведеться їхати в автосервіс. 

Зробивши ремонт скла своїми руками, візьміть до уваги, що місце пошкодження може бути не таким прозорим, як інша поверхня. Якщо скол в помітному місці або заважає оглядовості, відмовтесь від заповнення полімером. Краще відразу замінюйте скло. 

Ремонтуємо вітрове скло в сервісі
Как ремонтируют ветровое стекло в автомастерской

Чим ремонт на СТО відрізняється від домашнього? Наявністю спеціального обладнання і досвідченого майстра. В автосервісі тріщини на склі усувають в кілька етапів:

  • очищають і знежирюють поверхню,
  • висверлюють периметр дефекту,
  • встановлюють міст, інжектор і сопло для нанесення полімеру;
  • заповнюють тріщину полімером,
  • висушують спеціальною лампою,
  • полірують відремонтовану ділянку. 

Міняємо лобове скло 
Коли потрібно міняти лобове скло автомобіля

Ремонт тріщин на склі - хороша ідея. Але іноді простіше та дешевше замінити вітрове. Ось список ситуацій, коли ремонтувати не варто:

  • наскрізний скол,
  • довжина пошкодження більше 70 см,
  • тріщина близько до краю,
  • "павутина" діаметром 5 см і більше.
Попередня стаття ТОП-5 компактних позашляховиків з пробігом
ТОП-5 компактних позашляховиків з пробігом
7 причин купити PHEV - плагін-гібридний автомобіль
Наступна стаття 7 причин купити PHEV - плагін-гібридний автомобіль

Популярні новини