Вибіг автомобіля: що це і чому в ньому важливо розбиратись

13 вересня 2021

Чули поняття "вибіг авто"? Ні, це не "пробіг" і ми не зробили помилку. Вибіг автомобіля - важливий параметр, який дає багато інформації про технічний стан транспортного засобу. 

Що таке вибіг автомобіля

Що таке вибіг авто

Вибіг - непостійний режим роботи автомобільної техніки після вимкнення двигуна та відсутності дії будь-яких направляючих сил. Простими словами, це процес, коли машина рухається накатом по інерції.  

Для чого потрібно знати вибіг авто

Вибіг автомобіля є простим способом діагностики всіх систем і вузлів без спеціального обладнання. Крім того, вимірювання вибігу дозволяє визначити коефіцієнт корисної дії транспортного засобу. Чим більший підсумковий показник, тим менше енергії машина витратила на опір руху. 

Дізнатися еталонний вибіг конкретного автомобіля можна з інструкції по експлуатації. В середньому нормою вважається 450+ метрів. 

Як виміряти вибіг автомобіля

Як виміряти вибіг авто

Виміряти вибіг автомобіля просто:

  • виберіть рівну ділянку дороги або майданчик довжиною близько 1 км. Проводьте випробування в суху безвітряну погоду та без інших учасників руху;
  • приберіть з багажника та салону все, що додає ваги. Їдьте один, без пасажирів;
  • розженіть авто до 50 км/год;
  • увімкніть "нейтралку" та відключіть двигун;
  • рухайтеся до повної самостійної зупинки машини;
  • виміряйте відстань, яке авто проїхало "по накату". Це і буде "вибіг". 

Для чистоти експерименту повторіть тест в зворотному напрямку і вирахуйте середній показник. 

На величину вибігу впливає технічний стан авто, а також завантаженість (навіть кількість палива в баку і вага водія), погода, рельєф місцевості.

Що робити, якщо вибіг менший норми

Якщо машина протягнула по інерції замість заявлених виробником 700 м всього 480 м, час шукати несправності. Тиск в шинах, проблеми з підвіскою або супортами, неправильний розвал-сходження та багато іншого може заважати авто проїхати свою норму метрів "накатом". Усуньте причину й відразу помітите ефект: зменшену витрату палива та покращену динаміку. 

Коли потрібно перевіряти вибіг

Перевірка вибігу буде ефективною діагностикою в тому випадку, якщо проводити її регулярно, на одній і ті ж ділянці. Тоді можна порівнювати результати тестів і робити висновки. Ідеально, якщо перевірити вибіг нової машини. Це буде найточніша цифра.

Вибіг автомобіля - важливий показник, а його перевірка проста і швидка. 5-10 хвилин і експрес-діагностика завершена. 

Попередня стаття Не будь як всі, або 3 причини не купувати кросовер
Не будь як всі, або 3 причини не купувати кросовер
Дрібниці, які зроблять ваш автомобіль комфортнішим
Наступна стаття Дрібниці, які зроблять ваш автомобіль комфортнішим

Популярні новини