Як очистити АКБ від корозії: покрокова інструкція

12 січня 2023

Біла, зелена чи синя речовина на клемах акумулятора – це корозія. Погана новина у тому, що вона ускладнює запуск авто та погіршує роботу всієї електроніки транспортного засобу. Хороша новина в тому, що почистити акумулятор від корозії досить просто.

1. Підготуйте все необхідне для роботи

Для боротьби з окисленням знадобиться:

2. Від'єднайте кабелі акумулятора 

Спочатку від'єднайте “мінусовий” кабель, а потім “плюсовий”. Якщо одна з клем проржавіла наскрізь або має сумнівну структурну цілісність, подумайте про її заміну.

3. Очистіть кожну клему

Нанесіть спеціальний засіб для очищення на кожну клему. Якщо ви вирішили приготувати розчин для очищення самостійно, змішайте 1 столову ложку харчової соди з 1 склянкою води. Нанесіть суміш на клеми кабелю акумулятора. Як альтернатива, деякі автомобілісти радять використовувати оцет.

Енергійно протріть кожну клему за допомогою спеціальної щітки (або старої зубної щітки), поки всі ознаки корозії не зникнуть. Потім повторно огляньте кожну клему. Можливо, ви помітите пошкодження, які приховував шар окиснення.

4. Очистіть контакти акумулятора 

Далі очистіть кожен штир батареї аналогічним чином. Переконайтеся, що на поверхні не залишилось слідів корозії.

5. Видаліть залишки миючого засобу

Після того, як вся корозія буде очищена як з контактів, так і з клем акумулятора, видаліть ганчіркою сміття, яке утворилося. Контактам має повернутися металевий блиск. 

6. Нанесіть інгібітор корозії

Покрийте кожен контакт батареї інгібітором корозії (в крайньому випадку вазеліном), щоб запобігти виникненню подібної проблеми у майбутньому.

7. Підключіть клеми акумулятора

Коли все очищено, оглянуто та оброблено, підключіть клеми назад. Переконайтеся, що вони затягнуті.

Регулярне очищення клем від слідів окиснення продовжить термін експлуатації акумулятора. Якщо ж ви вирішите придбати нову АКБ, ось поради, як підібрати акумулятор відповідно до об'єму двигуна.

Попередня стаття 3 дієві способи покращити гальма
Наступна стаття Opel Zafira B: надійний дизель та проблемний ксенон
Популярні новини