Який кросовер краще: повно- чи передньопривідний?

4 серпня 2020

Кросовери 4х4 мають кращу прохідність та керованість, проте 4х2 - дешевші. Вважаєте це єдиними відмінностями? Насправді, різниць набагато більше! 

Кросовер - щось середнє між легковим автомобілем та SUV (спортивно-утилітарний автомобіль). Простими словами, це універсал підвищеної прохідності. Спочатку “підвищеною прохідністю” вважали поєднання повного приводу та дорожнього просвіту мінімум 180-200 мм. 

З часом кросовери еволюціонували. На ринку з'явилися купе та хетчбеки підвищеної прохідності з комерційними назвами “крос-хетч” та “крос-купе” відповідно. Зустріти кросовер з рамним кузовом зараз - величезна рідкість. Тепер їх умовно називають все- або позашляховиками. Таких моделей з кожним роком все менше і менше. 

Зараз на ринку представлені десятки моделей кросоверів різних типорозмірів с несучими кузовами. Більшість мають версію 4х4 і 4х2 та користуються величезною популярністью. На сайті-агрегаторі AutoMoto.ua зможете ознайомитись з каталогом кросоверів та підібрати автомобіль з салону чи з пробігом.  

Корисний об’єм багажника

 

Корисний об’єм багажника повно- та монопривідної версії одного і того ж кросовера майже ідентичні. Іноді 4х4 навіть програють по розмірам багажника модифікаціям з 4х2. Окреме питання: чи є у кросоверів перевага по об’єму багажника в порівнянні з універсалами, якщо їх габарити однакові? Виявляється, останні більш місткі. Якщо салони кросовера та універсала приблизно однакові, то багажник значно більше.   

Різниця в корисному об’ємі пояснюється відмінностями в компоновці, але не існує універсала з багажником як у Nissan Juke. Популярні Mitsubishi ASX, Hyundai Creta або Renault Kaptur також недалеко втекли від нього по об'єму. Як класичний сімейний автомобіль, в який мають поміститись діти, коляски, самокати та собака, вони поступаються звичайним універсалам та навіть хетчбекам! Але кліренс кросоверів - дуже вагомий аргумент з урахуванням наших доріг. 

Автомобіль для міста чи бездоріжжя?

Кросовер позиціонується маркетологами як міський автомобіль для бездоріжжя. Погодьтесь, звучить дивно. Часто реклама виглядає смішно: Qashqai підкорює гори, а УАЗ Патріот з витратою 20 л/100 км позиціонується як міський автомобіль.  

Процес урбанізації рухається шаленими темпами, тому кросовер зараз - автомобіль для жителів міста. Задумайтесь: скільки разів ви бачили рамний Land Cruiser в місті та скільки в селі (транзит не враховується)?

Саме з цієї причини дорожній просвіт багатьох кросоверів ніяк не для бездоріжжя. Наприклад, Lifan X60 та Citroen C3 Aircross реально мають кліренс всього 150 мм. З такими параметрами вириватись за межі асфальтованих доріг варто особливо акуратно. 

Повний привід з сюрпризом

Міський характер кросоверів визначений схемою повного приводу: задня вісь автоматично підключається багатодисковою муфтою. Конструкції муфт відрізняються. Моделі можуть мати симетричний та несиметричний 4х4, системи протибуксирування та стабілізації з можливістю відключення та без неї, режим “сніг”, “бруд”. При цьому 90% кросоверів влаштовані по цій схемі. 

Такий повний привід відомий своїми можливостями та недоліками. Головний мінус - муфта перегрівається від тривалого пробуксирування. Одні раніше, інші пізніше, але це робить неможливим поїздки по снігу, болоту чи піску. Існують просунуті конструкції, наприклад, муфта Haldex від Volkswagen. В вищому ціновому діапазоні зустрічаються, правда рідко, варіації з диференціалом підвищеного тертя, що покращують позашляхові якості. Проте такі автомобілі не купують, щоб місити болото на польових дорогах.

З'являється логічне питання: чи потрібен 4х4 при постійному проживанні в місті? Якщо оцінювати керованість та безпеку на слизькому покритті - так. Але доведеться щорічно регулювати розвал-сходження. В багатьох випадках повний привід допомагає видертись на заледенілі горби. Проте з таким маневром реально впоратись на передньому приводі чи навіть на легковому авто. 

Інші нюанси

4х2 має перевагу над 4х4: витрачає менше палива. Нагадаємо, що повнопривідні моделі комплектується потужнішими двигунами, ніж 4х2. Зате, надмірна витрата палива компенсується чудовою динамікою розгону. 

Коли мова йде про кросовери в яких відсутні повнопривідні модифікації, наприклад, Chery Tiggo 8, то їхні салони комфортніші. Фішка в відсутності виступу над карданним валом в підлозі перед заднім рядом сидінь. Пасажирам другого ряду значно зручніше, адже з’являється більше простору для ніг. 

Монопривід безсумнівно простіше в обслуговування (потрібна періодична заміна робочої рідини). Окрім того, така конструкція банально має менше елементів, а значить - менше чому ламатись. 

Головна перевага 4х2 - ціна. Кросовери з моноприводом дешевше повнопривідних моделей на 1 500-2 000 $. Наприклад,бензиновий передньопривідний Nissan Juke 2019 з варіатором - від 18 000 $, повнопривідна версія - від 20 500 $. 

Раціональний підхід та емоційний вибір

Якщо підходити до вибору приводу 4х4 чи 4х2 раціонально, то варто виходити з умов експлуатації. Виїжджаєте за межі міста двічі на рік? В мегаполісі від повного приводу немає користі. Іноді мандруєте на природу? З поїздкою впорається 4х2. Мрієте підкорити бездоріжжя? Тут потрібен автомобіль для оффроуда, а не кросовер. 

Якщо вибирати кросовер емоційно, то порівняння технічних характеристик не має сенсу. Мрієте про конкретну модель? Купуйте, адже мрії мають здійснюватись! 

 

 

Наступна стаття Який причіп можна тягнути з категорією В
Популярні новини