Який причіп можна тягнути з категорією В

6 серпня 2020

Часто з'являється необхідність причепити до легковика причіп і перевезти вантаж, який не поміщається в багажник? Можливо, ви навіть задумувались про лафет чи цілий будинок на колесах? Пропонуємо розібратись, який причіп можна тягнути з категорією В!

Легковий автомобіль, причіп і закон 

Який причіп із категорією В дозволяють тягнути українські ПДР

Багато водіїв відмовляється від придбання цілого ряду корисного обладнання: причіпа, автодачі чи лафета для байка/човна. Причина - необхідність знову “здавати на права”. Дійсно, щоб буксирувати причіп потрібно посвідчення водія з додатковим індексом Е (наприклад, ВЕ, СЕ). Але з правила є виключення!

Українські ПДР мають кілька неочікуваних нюансів. Наприклад, п.2.13 ПДР України дозволяє буксирувати причіп вагою до 750 кг з правами тієї ж категорії, яка необхідна для керування автомобілем-тягачем. В житті це виглядає так: легковий автомобіль, яким керує водій з категорією В, може тягнути причіп вагою до 750 кг. 

Для уникнення непорозумінь на дорозі радимо перечитати Правила. 

Дивіться також каталоги:

Як везти причіп і не платити штраф

Правила перевезення причепа з категорією В

Існує ще один невідомий більшості водіїв документ, але визнаний працівниками поліції. Це пункт 5 Положення про порядок видачі посвідчень водія, затверджений Кабміном від 08.05.1993 (Постанова №340). Згідно нього водіям з категорією В дозволяється буксирувати причіп, дозволена максимально маса якого більше 750 кг. Але тут кілька нюансів, незнання яких обійдеться штрафом 425 грн. 

Для перевезення причіпа водію з категорією В потрібно вирахувати баланс між вагою причіпа і вагою тягача. Автомобіль-тягач не може бути легшим за причіп. 

Загальна маса автопотягу не має перевищувати 3,5 тони. Ця цифра - сума дозволених максимальних мас автомобіля і причепу. Це повністю відповідає категорії В, адже вона дозволяє керувати транспортним засобом, вага якого в спорядженому стані не перевищує 3500 кг. 

Попередня стаття Який кросовер краще: повно- чи передньопривідний?
Який кросовер краще: повно- чи передньопривідний?
Дуже нескромно: Mercedes Benz презентували мінівен в стилі Maybach
Наступна стаття Дуже нескромно: Mercedes Benz презентували мінівен в стилі Maybach

Популярні новини