Матричні фари: як працюють та чи варті своїх грошей?

13 лютого 2023

Нові Ford Ranger, BMW i4, Porsche 911, Audi Q5 та інші преміальні авто мають матричні фари. Така оптика – останнє слово у світі технологій. Як же працюють матричні фари і чи варті вони своєї ціни?

Дедалі більше нових автомобілів отримують світлодіодні денні ходові вогні, а також адаптивні фари. Перші ефективно знижують електричне навантаження на машину, другі – забезпечують максимальну оглядовість у будь-яких дорожніх умовах. Матрична оптика поєднує переваги обох технологій.

Фари Matrix (Digital Matrix LED) складаються з комбінації світлодіодів та дзеркал з набором датчиків та камер. Останні сканують дорогу попереду, щоб визначити трафік та зміни дорожніх умов, наприклад, різкий поворот.

Потім вони використовують ці дані для освітлення, приглушення або навіть вимикання кожного світлодіода в матриці. У результаті фари висвітлюють максимальною кількістю світла максимальну частину дороги. Більше того, оптика влаштована так, щоб не створювати відблисків та не засліплювати інших водіїв.

У деяких авто, наприклад, Mini Countryman Cooper S Sport або BMW 320i M Sport є тільки дальнє матричне світлодіодне світло.

Матричні фари забезпечують водію, порівняно зі стандартними світлодіодними, ксеноновими та галогенними:

Недоліком матричної оптики є дороговизна. Тому навіть люксові бренди BMW, Audi, Jaguar комплектують такими фарами тільки топові або високопродуктивні версії, а також додають до преміальних пакетів індивідуалізації.

Попередня стаття Mercedes-Benz E-Class W212: люксові проблеми
Наступна стаття Забитий каталізатор: симптоми та вимірювання протитиску
Популярні новини