Забитий каталізатор: симптоми та вимірювання протитиску

14 лютого 2023

Як діагностувати забитий каталізатор автомобіля

Каталізатор - не просто дорога деталь авто, яка додає клопоту власнику. І яку можна просто вирізати. Стан каталітичного нейтралізатора безпосередньо позначається роботі двигуна. І найголовнішою проблемою каталізаторів стає забруднення. Є кілька симптомів, які допоможуть діагностувати забитий каталітичний нейтралізатор.

Автомобіль із забитим каталізатором споживає більше пального, "не тягне", повільно розганяється, вимикається серед поїздки та виділяє більше шкідливих вихлопних газів.

Типові ознаки забитого каталізатора

  1. Вихлопні гази із запахом сірководню.
  2. Різке збільшення витрати пального за умови нормальної робочої температури двигуна, чистого повітряного фільтра та форсунок, справності решти систем.
  3. Металевий стукіт зі збільшенням обертів чи під час прискорення. Його видає зміщений чи пошкоджений керамічний елемент.
  4. Двигун відмовляється запускатись.

Диагностика забитого катализатора

Як тільки виникли підозри на збій у роботі каталітичного нейтралізатора, слід здійснити діагностику. Зробити це можна у майстерні чи власному гаражі.

Найлогічніший спосіб перевірити каталізатор – розібрати та подивитися на стан сот. Але це найскладніший метод. Вихлопну систему багатьох авто практично неможливо розібрати. Або ж демонтаж потребує надто багато часу. Тому, майстри використовують такі способи:

  • вимірювання протитиску манометром - тиску у вихлопній системі. Манометр встановлюють на місце першого кисневого датчика і знімають показники у різних режимах роботи двигуна. Правильним вважається тиск 0,3 кгс/см², при 2,5 тис. обертів за хвилину. Однак недоліком описуваного методу є те, що зняти датчики часто буває складно;
  • вимірювання протитиску спеціальним тестером. У циліндр двигуна замість свічки запалювання монтують датчик тиску, після чого аналізують осцилограму на підвищених обертах. Коли тиск у вихлопній системі більше 200 кПа (майже 2 кгс/см²), однозначно необхідно змінювати або ремонтувати каталізатор.

Раніше ми розбиралися, чому деякі автомобілісти замінюють каталізатор бляшанкою та які наслідки процедури.

Попередня стаття Матричні фари: як працюють та чи варті своїх грошей?
Матричні фари: як працюють та чи варті своїх грошей?
Навіщо накачувати шини азотом?
Наступна стаття Навіщо накачувати шини азотом?

Популярні новини