Провокація чи раціональність: чому автомобілі призначені для перевищення швидкості?

1 вересня 2022

Більшість водіїв у всьому світі щоденно їздять дорогами, де діють чіткі вимоги до швидкісного режиму. А ось виробники випускають серійні автомобілі, здатні показувати на спідометрі все більші та більші цифри. Постає логічне запитання: чому машини призначені для перевищення обмежень швидкості? Невже виробники спонукають порушувати правила? Насправді, є кілька вагомих причин створювати швидкі авто.

1. Безпека та економія

Проектування автомобілів, здатних долати обмеження швидкості, раціональне з точки зору безпеки та економії пального. Вся справа у трансмісії. Щоб забезпечити плавне перемикання на всіх рівнях, необхідно збільшити максимальну швидкість. Припустимо, у автомобіля максималка дорівнює 100 км/год. Під час руху трасою стрілка спідометра весь час буде знаходитись на червоній лінії.

Крім того, трансмісія, призначена для забезпечення вищої швидкості, знижує витрату пального. Для повороту великої шестерні потрібна значна кількість енергії. Якби транспортний засіб не мав таку високу швидкість, він не зміг би так само ефективно вмикати великі передачі.

2. Надійність

Існує ще одна важлива причина, чому автовиробники проектують свої автомобілі так, щоб вони перевищували обмеження швидкості. Інженери намагаються зробити транспортні засоби надійнішими. Уявіть 2 авто. Одне з максималкою 190 км/год, а інше – з 120 км/год. І обидва все життя їздять не швидше за 110 км/год. Зрозуміло, що перший автомобіль зазнає меншого навантаження, а другий завжди працює на піку можливостей. Який двигун має шанси швидше потрапити в ремонт?

3. Продуктивність

Проектувати швидкий автомобіль корисно для підвищення продуктивності. Наявність потужного двигуна покращує різні характеристики, зокрема прискорення з місця. І це зовсім не зобов'язує перевищувати допустиму швидкість. Разом із максималкою скорочується час розгону. Швидкий автомобіль завжди має кращу динаміку керування, наприклад, здатність проходити повороти.

Навіть якщо ви ніколи не плануєте “вичавити” максимум зі свого авто на трасі Нюрбургрингу або розігнатися швидше за дозволені в Україні 130 км/год, є сенс вибрати швидкий автомобіль.

Попередня стаття Крутіші, ніж позашляховики: 5 універсалів, які вас здивують
Наступна стаття Як повний привід впливає на запас ходу електромобіля?
Популярні новини