Як повний привід впливає на запас ходу електромобіля?

1 вересня 2022

Вибрати повнопривідний електрокар на Automoto.ua

Запас ходу – головний параметр вибору електромобіля. Але так легко "купитися" на рекламу та щедрий набір опцій і прогавити, як комплектація "з'їдає" діапазон. Багато брендів акцентують увагу на наявності повного приводу у своїх EV. Саме завдяки йому продуктивність електромобілів набагато вища, ніж у звичайних авто. Але як впливають усі провідні колеса на реальний запас ходу?

Традиційні машини з двигунами внутрішнього згоряння і системою 4х4, незалежно від її типу, витрачають більше палива і коштують дорожче за монопривідні версії. Схожа історія і з EV. Прикладом є наступні електрокари:
 

 Марка модель   Запас ходу з повним приводом   Запас ходу з моноприводом 
 Volkswagen ID.4   404 км   450 км 
 Toyota bZ4X   357 км   405 км 
 Ford Mustang Mach-E   340 км   370 км 
 Hyundai Ioniq 5   412 км   488 км 

 

Повний привід вимагає механічного обладнання для прокручування всіх чотирьох коліс. У результаті електромобіль стає важчим. А чим більше важить транспортний засіб, тим більше потрібно енергії, щоб привести його в рух. Тому електрокари з AWD швидше використовують заряд батареї, ніж з FWD або RWD.

Також пам'ятайте, що для руху пересіченою місцевістю потрібна потужність. Чим більше тяги втрачає електромобіль, тим більше потужності компенсації витрачає повний привід. Тому, якщо ви їдете слизькою поверхнею або в негоду, витрата системи 4х4 зросте.

Додайте інші навантаження на батарею. Якщо ви заряджаєте свій телефон та використовуєте навігацію, пасажири дивляться фільм на інформаційно-розважальному екрані ззаду, а пічка нагріває салон, максимальний діапазон суттєво зменшиться. Є конкретні цифри, наскільки скорочують запас ходу робота кондиціонера та мультимедіа

Висновок: повний привід помітно зменшує запас ходу, тому враховуйте це у процесі вибору електромобіля.

Попередня стаття Провокація чи раціональність: чому автомобілі призначені для перевищення швидкості?
Провокація чи раціональність: чому автомобілі призначені для перевищення швидкості?
8 універсалів від 2008 року до 8 000$: шукаємо на Automoto.ua
Наступна стаття 8 універсалів від 2008 року до 8 000$: шукаємо на Automoto.ua

Популярні новини