Огляд тест-драйву: Ford EcoSport 2015

27 липня 2016

Компанія Ford здобула свою репутацію на створенні доступних та приємних автомобілів. Між тим, кросовер EcoSport навряд чи принесе надмірне задоволення від подорожі. Навіть з урахуванням, зорієнтованого на позашляхову їзду, кузова, загальні показники практичності досить посередні. Кросовер випускається лише із приводом на передні колеса. Його багажне відділення, звісно, містке, а от поворотно-розпашний механізм дверцят цього відділення ускладнює їх відкривання в умовах міських паркувальних майданчиків. Та і взагалі, компанії Ford важко конкурувати у цьому сегменті, оскільки на даний момент представлено вже чимало моделей суперників. Розроблений EcoSport був у Бразилії, а виробляється у Таїланді. Можна подумати, що цей автомобіль призначений для ринків країн, що розвиваються. Але, в принципі, це непогано, що з’явився новий недорогий автомобіль. Зрозуміло, що з урахуванням усього зазначеного, даний кросовер не має нічого спільного з вишуканістю. Тим не менше, EcoSport демонструє досить жваву їзду. Він володіє і прийнятною зовнішністю. Рульове управління подібне до такого у Ford Fiesta, отож водій отримує збалансований транспортний засіб з хорошим зворотнім зв’язком. На даний момент представлено три моделі: Zetec, Titanium та Titanium S.

Враження від їзди

Кросовер EcoSport зорієнтований на свого водія. Зрештою, він має дуже багато спільного з Ford Fiesta, який вважається одним з найкращих міні автомобілів. Представники першого покоління вважаються більш приємними в плані управління, ніж сучасні аналоги. Тим не менше, рульове управління сучасних моделей є добре збалансованим. Слід бути уважним, оскільки при входженні в повороти спостерігається незначний крен кузова. Не дуже порадує водія і наявність короткої колісної бази. Автомобіль не дуже добре справляється з нерівностями дороги, тому у салоні буде відчуватись вібрація.

Детально про автомобіль Ford EcoSport  

Дивіться також каталоги:

Інтер’єр

Автомобіль EcoSport, як вже стало зрозуміло, має чимало спільного з Ford Fiesta. Не став винятком і інтер’єр кросовера. Останній із зазначених є хіба що трохи вищим. А принцип розташування перемикачів, циферблатів приладів та центральної консолі майже повністю повторює розміщення цих самих елементів у Ford Fiesta. Дивно, але незважаючи на те, що від EcoSport очікується більше простору, він навпаки відчувається трохи тіснуватим. Перше покоління не відрізнялось вишуканістю матеріалів, в ході редизайну 2015 року компанія Ford постаралась виправити цей недолік. Якщо розкішним салон так і не став, то рівень його оснащення точно зріс. Моделі 2015 року випуску використовують високоякісні матеріали для оздоблення салону. Кросовер EcoSport не можна назвати найпросторішим автомобілем класу. Тим не менше, простір салону практично розрахований. Об’єм багажного відділення становить 355 літрів. Доступ до відділення ускладнюється через бічне кріплення дверей.  

Екстер’єр

Загальна довжина кросовера трохи перевищує чотири метра, отож він відноситься до найбільш компактних автомобілів класу. Відмінною особливістю EcoSport є його запасне колесо на дверцятах багажного відділення. Але у ході оновлення 2015 року, його забрали. Таке рішення викликало неоднозначну реакцію з боку покупців. Компанія Ford вирішала перетворити цю особливість на опцію, доступну за окрему платню. Якщо поглянути більш критично, то відсутність колеса позитивно відобразилась на практичності автомобіля. Водієві тепер легше буде паркуватись в межах міських майданчиків. З іншого боку, якщо покупцю не подобається розміщення запасного колеса на дверцятах багажного відділення, він не отримає його взагалі. У якості нерівноцінної компенсації йому запропонують набір для ремонту.  

Базова комплектація

Автомобіль оснащений інформаційно-розважальною системою SYNC від Ford. Але  так, як це не остання версія, водій отримує невеликий екран з меню, у яких досить складно орієнтуватись. Навіть моделі найвищої комплектації, які постачаються з системою  Sony, мають той самий недолік – маленький екран. Очікується поява більш сучасної системи і відповідно більшого екрану, але її можна буде придбати лише за додаткову плату. Усі моделі лінійки пропонують Bluetooth і USB сполучення. Компанія Ford подбала про наявність у базі автомобіля системи екстреної допомоги, яка під’єднується до мобільного телефону водія та автоматично викликає рятувальні служби у разі аварії.

Під капотом

Потужністю кросовер EcoSport забезпечують декілька двигунів. Базовим силовим агрегатом є 1.5-літровий двигун без турбонаддуву, але він вважається не надто продуктивним. Хоча, навіть 1.0-літровий трициліндровий турбодвигун на 123 кінських сили, який дуже добре себе зарекомендував у автомобілі Ford Fiesta, розвиває не всю свою потужність через вагу кросовера. Двигун EcoBoost на три циліндра, мабуть, є найприйнятнішим варіантом. Топова версія Titanium S оснащена двигуном на 138 кінських сил, але визначної швидкості не варто очікувати і у цьому випадку. Що стосується дизельного діапазону, то і тут не все так просто. 1.5-літровому дизельному двигуну TDCi на 94 кінських сили не вистачає крутного моменту. Компанія стверджує, що він здатний демонструвати 215 Н.м, але у це не надто віриться. Інший 1.6-літровий дизельний двигун TDI запропонує на 55 Н.м більше. Йому доводиться викладатись на повну при набиранні обертів, але із подачею потужності він справляється добре. Його недоліком вважається гул. На відміну від двигунів, доступні коробки передач точно не стануть причиною для невдоволення. Стандартна п’ятиступінчаста механічна коробка передач забезпечує швидкій перехід зі швидкості на швидкість. Альтернативна шестиступінчаста автоматична PowerShift є опцією для бензинового двигуна на 1.5 літра. Скарг на неї теж не було.  

Попередній огляд Огляд тест-драйву: Dodge Caliber 2015
Наступний огляд Огляд тест-драйву: Nissan X-Trail 2015
Популярні новини