4 поради, які продовжать термін служби двигуна

22 червня 2021

Двигун - це серце автомобіля, тому ступінь зносу, а також термін служби залежать від того, як водій з ним поводиться. Ось кілька простих порад, які збережуть ресурс силового агрегату.

Обкатувати новий двигун

Обкатка авто з новим двигуном

Найчастіше термін служби нового двигуна та якість його подальшої роботи визначає водій в період обкатки. В першу чергу це стосується нових автомобілів. Менеджери автосалонів стверджують, що сучасний двигун внутрішнього згоряння не вимагає додаткових дій з боку власника: сів, завів та й їздиш. Вони аргументують це високою якістю збірки, підгонки і регулювання всіх деталей агрегату.

Більше того, є думка, що машина була обкатана прямо на заводі. Але ні, якщо ви купуєте звичайний серійний автомобіль, а не спорткар, то навряд чи його спеціально тестували. 

Обкатати нове авто або двигун після капремонту доведеться. Це означає, що перші 1000-1500 км потрібно їздити в бережливому режимі: не допускати довгої роботи на однакових оборотах, уникати різкого гальмування, особливо плавно перемикати передачі (якщо у вас механіка) і не навантажувати машину речами або пасажирами. 

Використовуйте правильне моторне масло

Заміна моторного масла в авто

Грамотне обслуговування силового агрегату - один з найефективніших способів продовжити термін його експлуатації. У поняття "обслуговування" входять заміна моторного масла і масляного фільтра. За замовчуванням матеріали повинні бути якісними, відповідати всім вимогам і рекомендаціям виробника.

Вибирайте масло в залежності від сезону та постійно стежте за його рівнем.

Відмовтеся від присадок в маслі та паливі

Сьогодні можна зустріти величезну кількість присадок, виробники яких обіцяють покращити властивості мастильних матеріалів і палива, промити двигун або паливну систему від забруднень, захистити деталі двигуна внутрішнього згоряння від зносу і т.д. Це ремонтні суміші, що усувають протікання, повертають еластичність прокладок і ущільнень, відновлюють тріщини та інші дрібні дефекти. Як показує практика, користь від використання таких рішень є сумнівною, особливо якщо мова йде про додавання засобів в систему змащення двигуна для захисту деталей. Справа в тому, що якісне моторне масло вже містить всі необхідні присадки.

Вчасно міняйте витратні матеріали

Заміна повітряного фільтра в авто

Щоб двигун пропрацював як можна довше, своєчасно міняйте витратні матеріали: повітряні фільтри, свічки запалювання, гальмівні колодки та інше. Чому це важливо? В першу чергу будь-якому двигуну потрібен постійний потік повітря. Це невід'ємна частина паливно-повітряної суміші, яка згорає в циліндрах. Крім того, повітря повинне бути чистим, тобто не можна допускати потрапляння сміття та дрібних механічних частинок в двигун, так як всередині з'являться дефекти.

Для вирішення проблеми в систему впуску встановлюється повітряний фільтр. Якщо він забруднюється, то кількість повітря в суміші зменшиться, двигун працюватиме на поганий суміші, збільшиться витрата палива, утвориться нагар в циліндрах і наблизиться момент ремонту.

Попередня стаття Як вибрати хороше автокрісло
Як вибрати хороше автокрісло
"Бензин Калоша": підходить для заправки автомобіля, чи ні?
Наступна стаття "Бензин Калоша": підходить для заправки автомобіля, чи ні?

Популярні новини