5 правил, про які має пам'ятати кожен водій України

6 квітня 2022

З початку війни українські дороги змінились: з'явилася військова техніка, блокпости і сліди руйнувань, зникли вказівники населених пунктів. Водії часто сідають за кермо знервованими, втомленими, агресивними, згорьованими чи без великого досвіду водіння. Зрозуміло, що це ускладнює дорожню обстановку. Як же їздити в умовах війни з максимальною безпекою для себе та пасажирів? Ось кілька порад. 

1. Дотримуйтесь ПДР

Так, це складно. Але ніхто не відміняв Правила дорожнього руху. Слідування вимогам знаків та правил проїзду перехресть знизить ризик потрапити в халепу. Всі українці знаходяться в небезпечній зоні, тому не варто додатково випробовувати долю проїздом на червоне світло чи маневрам без вмикання покажчиків повороту.

Впродовж війни люди продовжують травмуватись та, на жаль, гинути в аваріях на дорозі. І відповідальність за порушення ПДР залишається на водіях. 

2. Не очікуйте від інших дотримання ПДР

Не варто очікувати від інших учасників дорожнього руху слідування вимогам Дорожнього руху. Будьте готовими до того, що водій транспорту поруч в будь-який момент порушить ПДР. Ваша агресивна відповідь (звук клаксона, вигуки чи намагання обігнати/притиснути) не допоможуть. Глибокий вдих, повільний видих, і їдемо далі. 

3. Поступайтесь дорогою

Очевидно, що потрібно “прийняти вправо”, коли побачили в дзеркало авто екстрених служб чи військових. Але поступатися дорогою краще і звичайним машинам, адеж ви не знаєте, хто за кермом. Якщо хтось дуже наполегливо демонструє бажання їхати попереду, пропустіть. Так, це неприємно, але в час війни допоможе вберегти життя.

4. Будьте уважнішими, ніж зазвичай

Якщо ви рухаєтесь територією після ворожих атак та боїв, будьте особливо пильними. На дорозі можуть бути міни, снаряди та інші вибухонебезпечні предмети. Тримайтесь подалі від будь-яких підозрілих речей. Зауважте, що певні ділянки навіть знайомої дороги можуть бути пошкоджені. Пильнуйте, щоб не “влетіти” в яму чи тріщину асфальту.

5. Пам'ятайте про блокпости

Знижуйте швидкість, вимикайте фари, опускайте вікна, вмикайте світло в салоні та будьте терплячими під час перевірки. Так, ми знаємо, що ви чуєте ці поради від початку війни, але все одно нагадуємо. 

Також будьте уважними рухаючись поруч з військовою технікою. По-перше, ваше надмірне наближення можуть розцінити неоднозначно. По-друге, вас можуть просто не помітити з танку чи бронемашини, в результаті чого станеться ДТП. Не ризикуйте.  

Будьте обачними. Бережіть себе на дорогах і не тільки!

Попередня стаття Продаж Opel та офіційний сервіс у Києві відновлено в офіційного дилера Opel ВІДІ АДВАНС
Продаж Opel та офіційний сервіс у Києві відновлено в офіційного дилера Opel ВІДІ АДВАНС
Дешеві та практичні: купуємо авто під час війни
Наступна стаття Дешеві та практичні: купуємо авто під час війни

Популярні новини