5 простих способів заощадити паливо на механіці

17 серпня 2020

Хочете заощадити до 25% палива? Ми поділимося п'ятьма ефективними лайфхаками, як витрачати менше бензину чи дизеля на МКПП. 

Як економити на паливі для авто

 Спосіб №1. Не захоплюйтесь нейтралкою 

Їзда на нейтралці збільшує витрату палива

З гірки котіться обов'язково на передачі - це забезпечить нульову витратиу палива. Для спуску на нейтралці потрібно паливо - від 0,5 л/год. Сусід-пенсіонер стверджує зворотне і радить їздити на холостому ходу? Це працює тільки на машинах з карбюраторним двигуном. Всі сучасні автомобілі мають інжекторні ДВЗ, тому поїздки на нейтральні передачі не мають сенсу. 

Не вірите? Скористайтесь маршрутним комп'ютером для перевірки миттєвої витрати палива. Цифри вас здивують! 

Рух з увімкненою передачею не тільки економічніший, а й безпечніший. 

Спосіб №2. Змініть стиль водіння 

Як їздити економно

Використовуйте економічні режими поїздок, якщо такі передбачені в вашому авто. Плавний рух з рівномірною швидкістю збереже до 30% палива. 

Не витрачайте енергію автомобіля на розгін, якщо попереду поворот, затор чи світлофор. Не забувайте вчасно переключати передачі та не тягніть с переходом на третю (рух на першій та другій передачах “з'їдає” найбільше палива). 

Перегляньте звичні маршрути. Можливо, варто їхати на 5-7 хвилин довше, але оминути затори та світлофори. Поїздка швидкісним шосе виявиться економнішою за рух містом з щільним трафіком. 

Спосіб №3. Викиньте все зайве

Вантаж збільшує витрату палива

Заберіть все зайве з авто: набір інструментів, дитяче автокрісло, каністру омивача та все, що валяється “про всяк випадок”. Якщо на даху є багажник, але ви ним користуєтесь раз в три місяці - знімайте. Полегшений автомобіль витрачає на 10% менше бензину.  

Спосіб №4. Слідкуйте за тиском в шинах

Як тиск в шинах впливає на витрату палива

Правильно підібрані диски та покришки допоможуть заощадити. Використання коліс більшого діаметра, ніж рекомендує виробник, збільшує навантаження на підвіску, трансмісію та двигун. Неправильно підібрані шини збільшують витрату палива за рахунок неоптимального тертя, а також роблять поїздку небезпечною. 

Навіть в “найправильніших” колесах необхідно контролювати тиск. Перекачані шини небезпечні, так як можуть розірватись, а спущені впливають на розмір плями контакту з поверхнею дороги. Знижений всього на 2 кг/см2 тиск робить витрату палива на 2-3% вищою, ніж з нормальним тиском. 

Спосіб №5. Пам'ятайте про своєчасні ТО

Своєчасне ТО допомагає зекономити паливо

Найочевидніший спосіб заощадити - своєчасно усувати всі несправності в автмобілі. Ось кілька цифр для роздумів:

  • забитий повітряний фільтр збільшує витрату бензину до 10%;
  • несправний двигун “з'їдає” на 20% більше палива;
  • не відрегульований розвал-сходження додає до звичайної витрати +10%. 

Своєчасна заміна витратних матеріалів завжди відображається на якості поїздок. Хочете заощаджувати ще більше? Прочитайте наші поради про економну заміну витратних матеріалів

Які фішки для економії палива на механіці використовуєте ви? 

 

Попередня стаття Дуже нескромно: Mercedes Benz презентували мінівен в стилі Maybach
Дуже нескромно: Mercedes Benz презентували мінівен в стилі Maybach
5 лайфхаків, які збережуть батарею електромобіля
Наступна стаття 5 лайфхаків, які збережуть батарею електромобіля

Популярні новини