5 порад, як уникнути аварій в тумані

23 жовтня 2019

Погані погодні умови можуть погіршити видимість на дорозі і призвести до аварійних ситуацій. Підвищена вологість повітря викликає ряд складнощів для автомобілістів, особливо якщо водій вже встиг "перевзутися" у зимову гуму, яка є малоефективною при такій погоді. Загалом, їздити в таку "осінню" погоду дуже складно і небезпечно, адже будь-яка помилка може призвести до трагічних наслідків.
Але потрібно уточнити, що дощова і туманна погода також небезпечна для пішоходів.

Отже, декілька простих правил, які допоможуть уникнути аварії.

  1. СЛІДКУЙТЕ ЗА ШВИДКІСТЮ 

правильна швидкість авто фотоОчевидно, що швидкість руху транспортного засобу повинна бути безпечною. Але як визначити, з якої саме швидкістю треба пересуватися в туманну погоду або по слизькому асфальту? Безпечна швидкість - це така, на якій водій спокійно може зупинити машину і уникнути аварії у випадку раптової перешкоди на шляху.
Досвідчені водії радять провести самостійну перевірку: різко вдарити по гальмах на безпечній ділянці дороги, і якщо в результаті гальмівний шлях виявиться набагато меншим від відстані видимості - швидкість вибрана правильно.

На слизькій дорозі або при поганій видимості ми рекомендуємо збільшити дистанцію між автомобілями мінімум в три рази в порівнянні з нормальними умовами. Майте на увазі, що при швидкості 60 км/год на сухому асфальті гальмівний шлях авто становить 40 метрів, на мокрому - 52 метри, а на вкритій льодом дорозі - 86 метрів.

  1. СЛІДКУЙТЕ ЗА ЧИСТОТОЮ СКЛА 

чисте автомобільне скло Автомобілісти часто стикаються із запотіванням лобового і бічних вікон у період міжсезоння. Природно, що це погіршує видимість. Такий ефект виникає через перепад температур між вулицею і салоном.

Ретельно вимийте і знежирте вікна, а після обробіть зсередини спецзасобом, щоб уникнути такої проблеми.

  1. ПЕРЕВІРТЕ ОПТИКУ

при водінні в темряві треба перевірити габарити і оптикуВихід з ладу лампочки ближнього світла здається дрібницею, але насправді може стати причиною аварії. В умовах поганої видимості водій зустрічного автомобіля може неправильно визначити ваші габарити. Не менш небезпечним є рух машини з непрацюючими задніми ліхтарями - водії помічають такі авто занадто пізно. Також не варто ігнорувати протитуманні фари - під час поганої видимості вони допомагають іншим ідентифікувати ваш автомобіль на дорозі.
Нагадуємо, що експлуатація автомобіля із непрацюючою лівою фарою заборонена і за таке порушення передбачена адміністративна відповідальність.

  1. НЕ ЗАБУВАЙТЕ УВІМКНУТИ АВАРІЙНУ СИГНАЛІЗАЦІЮ 

аварійна сигналізація фото У темну пору доби або в туманну погоду зупинка на неосвітленій трасі є небезпечною, тим більше з включеними габаритами і аварійкою. Якщо ви зіткнулися з необхідністю зупинки в небезпечному місці, подбайте про те, щоб інші учасники руху могли побачити ваш автомобіль - увімкнуть аварійну сигналізацію або розмістіть знаки аварійної зупинки. Нагадаємо, що ні в якому разі не можна зупиняти свій транспортний засіб за закритим поворотом.

  1. ГАЛЬМУВАННЯ

як правильно гальмувати на слизькій дорозі фотоЩоб зберегти контроль над машиною на слизькій дорозі, необхідно навчитися прийомам екстреного гальмування. Не варто повністю покладатися на електронні системи безпеки типу ABS і ED.
Рекомендуємо гальмувати таким чином: сильно натиснути на педаль гальма і відпустити її кілька разів, до тих пір, поки автомобіль повністю не зупиниться.

Попередня стаття Алгоритмы поиска следов кузовного ремонта
Алгоритмы поиска следов кузовного ремонта
Кнопки в автомобиле, о предназначении которых многие не знают
Наступна стаття Кнопки в автомобиле, о предназначении которых многие не знают

Популярні новини