5 способів, як вбити акумулятор у машині

22 лютого 2022

Акумулятор помирає через вік, холод і… помилки, які робить власник. Безневинні, але регулярні дії швидко розряджають АКБ. У перспективі водій помітно скорочує життя акумулятора. Ось які помилки роблять багато автомобілістів.

1. Їздять лише на короткі відстані

Часто поїздки на короткі відстані шкідливі для багатьох компонентів автомобіля, але особливо небезпечні для акумулятора. Якщо ви їдете на роботу або в магазин буквально півтора-два кілометри, не дозволяєте батареї зарядитися. Використання додаткових опцій (підігрів сидінь, кондиціонер, обігрів дзеркал та скла) ще більше ускладнює завдання акумулятора. 

І що ж, тепер не їздити до магазину чи на роботу? Звісно, ​​їздити. Але обов'язково здійснювати пробіги на великі відстані, щоб АКБ встиг зарядитись. 

2. Забувають вимикати світло/радіо/камеру

Найпоширеніша причина розрядки акумулятора – водій забуває вимкнути світло. Особливо це стосується авто "у віці". Усю ніч машина стоїть із увімкненими фарами, а на ранок водія чекає розряджений акумулятор. 

Більшість сучасних автомобілів автоматично вимикають світло, але є інші електронні компоненти, які здатні розрядити батарею. Сюди входять радіо, інформаційно-розважальна система, клімат-контроль, камера на панелі приладів та інші функції та аксесуари. Найшвидше розряджає акумулятор нештатна електроніка (сигналізація, сабвуфер, холодильник та інше), а також неправильно підключені пристрої.

Що робити? Слідкувати за тим, щоби вимикати в авто все зайве, особливо на ніч.

3. Не обслуговують АКБ

Як правильно обслуговувати автомобільний акумулятор

Багато хто не підозрює, що акумулятор вимагає уваги, періодичної зарядки та очищення окислених клем. 
Іноді перевіряйте напругу батареї вольтметром або мультиметром. Якщо показник 12 вольт, слід зарядити акумулятор. Регулярно тестуйте бортову електромережу. Це допоможе вчасно виявити витік й уникнути "безпричинних" розрядок у майбутньому. Автомайстри радять заряджати АКБ мережевим пристроєм хоча б раз на рік. 

4. Залишають авто в простої без підготовки

Простій протягом півроку-року з невідключеними клемами здатний не тільки посадити акумулятор. У результаті пристрій може повністю стати непридатним для експлуатації.

Якщо ви не користуєтесь машиною протягом тривалого часу, все одно повинні утримувати її у належному стані. Це стосується і обслуговування акумулятора. Перед тривалим простоєм (кілька місяців) від'єднайте клеми. Це убереже АКБ як від розрядки, так і від втрати ємності.

5. Ігнорують попереджувальні сигнали

Чому загорається індикатор акумулятора

Фари світять тьмяно, вікна опускаються повільніше, двигун запускається довше… Все це “симптоми”, які деякі водії можуть  проігнорувати.

Насправді, в більшості випадків автомобільні акумулятори не розряджаються раптово. Їхня робота поступово погіршується, про що свідчать попереджувальні знаки. Звертайте увагу на будь-які дрібниці та зміни у роботі систем машини. Про явні проблеми говорить "чек" акумулятора, який не гасне або раптове ввімкнення Check Engine.

Попередня стаття 7 авто, які вигідніше купити з пробігом
7 авто, які вигідніше купити з пробігом
Щоб не шкодувати потім: 4 важливі дрібниці при виборі нового авто
Наступна стаття Щоб не шкодувати потім: 4 важливі дрібниці при виборі нового авто

Популярні новини