5 технологій, які псують життя сучасному водієві

26 вересня 2022

Автовиробники пропонують все нові й нові технології. Завдання цих опцій – полегшити життя водієві, додати комфорту пасажирам та привернути увагу покупців. Але іноді виходить зовсім навпаки. Нові функції ненавидять через те, що вони створюють незручності. Які ж з опцій у сучасних авто здатні зіпсувати настрій водію та пасажирам?

Вибрати автомобіль з електронним гальмом стоянки

1. Електронне гальмо стоянки

Хто не задивлявся у “Форсажі” та “Таксі” на крутий поворот з ручним гальмом? На жаль, провернути такий маневр можна лише на старих автомобілях, оскільки звичний "ручник" практично не зустрічається у нових моделях.
Виробники замінили традиційні ручні гальма електронними гальмами стоянки, щоб заощадити місце в салоні. Але все ж більшість завзятих водіїв віддають перевагу старому звичайному важелю. "Ручник" робить керування автомобілем більш захоплюючим. А ще без проблем вмикається інтуїтивно у екстрених випадках.

Які недоліки мають кнопкові перемикачі передач

2. Кнопкові перемикачі передач

Коли автоматичні коробки передач стали популярними в автомобільній промисловості, звичайній важіль перемикання передач став непотрібним. Є бренди, які зберегли різні версії важеля перемикання передач, щоб привернути увагу покупців, які звикли до “ручки”. 

У моделях авто останніх років можна побачитися безліч різних способів управління перемиканням передач: від важелів і кнопок до сенсорів. Але насправді до більшості з них важко звикнути. Навіть гірше: кнопкові та інші нетрадиційні перемикачі можуть бути небезпечними. Адже для взаємодії з ними доводиться відривати погляд від дороги. На звикання йде чимало часу, особливо у водіїв, котрі пересідають з автомобіля зі звичайним важелем КПП.

Вибрати автомобіль з камерою заднього виду

3. Камери з низькою роздільною здатністю

Камери заднього виду – популярна опція в нових автомобілях. Хоча подібна технологія існує вже давно, деякі моделі справляють враження, що її тільки придумано. Чому? Камера створює розмиту або зернисту картинку, яка взагалі не допомагає водієві. 

Тому, якщо вибираєте авто з камерами заднього виду, перевірте якість зображення. Щоб не заплатити за те, чим неможливо користуватися.

Вибрати комплектацію автомобіля на Automoto.ua

4. Надто багато сенсорних екранів

У більшості нових автомобілів сенсорні екрани замінили всі кнопки та тумблери для керування функціями мультимедіа та клімату. Наприклад, у Tesla Model S Plaid взагалі немає фізичних елементів керування, оскільки для всіх налаштувань використовується сенсор. Таке рішення виглядає круто. Але на практиці виявляється, що використовувати лише тачпади – не найкраща ідея. 

Дослідження шведської компанії Vi Bilägare підтверджує скарги водіїв. У процесі експерименту драйверам потрібно було зменшити температуру, налаштувати радіо, змінити яскравість панелі приладів і виконати ще кілька рутинних операцій в машині з сенсорними екранами і в авто з фізичними кнопками. З'ясувалося, що налаштування в сучасному автомобілі займає в 2,5 рази більше часу, ніж у звичайному, з крутилками і кнопками. Ба більше, взаємодія із сенсором вимагає відводити погляд від дороги.

Вибрати автомобіль з функцією управління голосом та жестами

5. Управління жестами та голосом

Інтелектуальні помічники стали новою функцією автомобільних інформаційно-розважальних систем. Голосове управління може стати в нагоді під час водіння, але в більшості випадків воно часто дратує, оскільки рідко працює належним чином. Зрештою, вам доведеться повторювати команди, кричати і навіть змінювати акцент, щоб змусити систему розуміти команди.

Ще гірше, якщо мультимедіа передбачає використання жестів для керування деякими функціями. Таке може бути навіть небезпечним, якщо налаштовувати щось під час водіння.

Все це не означає, що нові технології – жахлива річ. Просто покупцям машин варто бути уважним, щоб не "купитись" на розрекламовану опцію, яка працює "через раз" або сильно дратує. Вибрати автомобіль із набором потрібних технологій допоможе розширений пошук на Automoto.ua.

Попередня стаття Як підібрати ковпачки на литі диски
Як підібрати ковпачки на литі диски
Гадання на свічках: як діагностувати поломку по свічкам запалювання
Наступна стаття Гадання на свічках: як діагностувати поломку по свічкам запалювання

Популярні новини