6 неочевидних ознак проблем з амортизаторами

11 жовтня 2022

Амортизатори відповідають за плавність та комфорт поїздки. І всі водії знають, що якщо раптом відчувається кожна ямка на дорозі – настав час перевірити цей вузол авто. Однак є ще мінімум 6 ознак, які сигналізують про проблеми з амортизаторами.

Як виявити проблеми з амортизаторами авто

1. Вібрації керма

Зношені поршні та клапани призводять до порушення тиску амортизаційної рідини. В результаті з'являються вібрації в кермі від проїзду кожної, навіть дрібної, нерівності дороги. 

2. Складнощі в маневрах

Коли рідина в амортизаторах безконтрольно проходить повз ущільнення поршня або клапанів, водій починає відчувати труднощі в керуванні авто. Найменший рух керма або гальмування може призвести до монументального руху всередині циліндра. У процесі повороту можна помітити, що керувати вагою стає важче і потрібно більше зусиль, щоб “тримати” дорогу.

Як виглядають шини авто з несправними амортизаторами

3. Нерівномірне зношування шин

Амортизатори забезпечують повне зчеплення шин автомобіля з дорогою. З урахуванням того, що колеса – це єдина частина автомобіля, що стосується землі, дуже важлива належна робота амортизаторів. Зношений амортизатор ускладнює утримання шин на дорозі і призводить до нерівномірного зношування протектора. Як результат – водій отримує додаткові проблеми з керуванням. 

Ви можете замінити шини, але проблема буде повторюватися знову і знову, поки ви не полагодите підвіску. 

4. Збільшений час зупинки

Автомобіль із проблемними амортизаторами “клюватиме носом”, коли водій натискає на педаль гальма. Але це лише частина складнощів. Машині може знадобитися більше часу, щоб зупинитися. Гальмівний шлях здатний збільшитись на 20%, що має велике значення під час уникнення аварії.

5. Тріщини на втулках

Візуальний огляд часто допомагає виявити проблеми з амортизаторами. Кожен амортизатор має точки кріплення до автомобіля. У цих точках кріплення ви помітите гумові втулки. Якщо амортизатор починає виходити з ладу, ви побачите тріщини. Втулки також можуть зламатися, що викликатиме стукіт щоразу під час проїзду нерівностей.

Витік рідини з амортизаторів

6. Витік рідини

Якщо ущільнення навколо валу амортизатора почнуть протікати, ви помітите потоки рідини вздовж корпусу амортизатора і краплі на дорозі, парковці або підлозі гаража. 

Чим меншим стає об’єм рідини, тим більше знижується ефективність амортизатора. 

Це були 6 ознак, які "натякають", що настав час перевірити амортизатори авто. Хоча кожен вузол машини потребує уваги. Не варто забувати чистити дренажні отвори та контролювати стан свічок запалювання – їх колір та вигляд дозволяє діагностувати поломку двигуна.

Попередня стаття Власнику електромобіля: як пережити зиму
Власнику електромобіля: як пережити зиму
BMW 3-серії 2004-2011: проблеми спортивного люксу
Наступна стаття BMW 3-серії 2004-2011: проблеми спортивного люксу

Популярні новини