Власнику електромобіля: як пережити зиму

10 жовтня 2022

Усі, хто возить у багажнику шкребок для льоду, лопату та пісок, знають, що зимове водіння вимагає додаткової підготовки та передбачливості. Власники електромобілів – не виняток. Більш того, їхній рівень стресу зростає через “страшилки” та міфи про те, що EV непридатні для експлуатації в холодному кліматі. Справді, запас ходу електрокарів помітно знижується в зимовий час, але наскільки все критично?

Минулого року (2021) у Норвегії, яка відома своїм суворим кліматом, електромобілі склали понад ⅔ усіх придбаних нових авто. Це підтверджує те, що вижити з електромобілем узимку цілком реально. 

Особливості зарядки електрокара в мороз

Чому EV втрачає запас ходу взимку

Електромобіль втрачає від 9% до 40% запасу ходу в холодну погоду. Все залежить від віку та стану батареї, а також температури за бортом. Причин кілька:

Чому взимку електромобіль втрачає запас ходу

Як зменшити втрату запасу ходу в холодний сезон

Хороша новина в тому, що на кожний недолік EV існує практична порада від досвідчених власників. Щоб не застрягти з розрядженою батареєю посеред дороги:

  • прогрівайте електрокар будинку в гаражі, поки він підключений до мережі. Так ви не “мінусуєте” відсотки заряду батареї;
  • укомплектуйте авто додатковими опціями у вигляді теплового насоса, обігріву керма та сидінь. Це допоможе заощадити ресурс акумулятора;
  • стежте, щоб заряд батареї в дорозі не опускався нижче 20%. В екстремальних для електрокара температурах система керування акумулятором резервує певний відсоток ємності акумулятора (15-20%) його нагріву. Якщо тримати батарею зарядженою вище 20%, а в ідеалі вище 50%, продуктивність EV залишатиметься оптимальною;
  • паркуйтеся у гаражі або критих паркінгах. Залишайте машину, по можливості, в приміщенні, щоб батарея була у відносному теплі;
  • перевіряйте тиск у шинах. Коли температура повітря знижується, повітря в шинах стискається і тиск падає.

Регулярно перевіряйте тиск у шинах, щоб забезпечити мінімальний опір руху та збільшити запас ходу. Якщо синоптики прогнозують снігову зиму, слід подумати про зимову гуму. 

Якщо ви власник повнопривідного електромобіля, майте на увазі, що наявність чотирьох провідних коліс теж впливає на запас ходу.

Як правильно заряджати електромобіль взимку

Як заряджати електрокар взимку?

Заряджання електромобіля може зайняти більше часу за низьких температур. Тому плануйте свій маршрут і день відповідно.

У EV є так звана система керування батареями (BMS), яка регулює швидкість заряджання. BMS схожа на мозок акумулятора та піклується про безпеку вашої батареї. Коли на вулиці холодно, система терморегулювання всередині батареї може обмежувати швидкість заряджання, щоб забезпечити безпеку батареї. У міру того, як температура акумулятора досягає ідеального діапазону для її хімічного складу, BMS збільшує межі заряджання.

Висновок: володіння та водіння EV взимку має свої особливості. Але це не нагода відмовлятися від придбання електромобіля. Головне, подбати про максимальний запас ходу та комплектації ще на етапі вибору електрокара. Обов'язково прочитайте відгуки про EV, які розглядаєте.

Попередня стаття 5 помилок, якими водій сам "вбиває" АКПП
5 помилок, якими водій сам "вбиває" АКПП
6 неочевидних ознак проблем з амортизаторами
Наступна стаття 6 неочевидних ознак проблем з амортизаторами

Популярні новини