Актуально: Чи потрібно вписувати ГБО в техпаспорт?

6 серпня 2019

Кожен день в Україні 4-5 автомобіля переобладнується на газ, що в два рази більше за кількістю, ніж у минулому році. Очевидно, що частка автомобілів з газовою установкою як ніколи велика, тому тема штрафування за неоформлене ГБО вельми актуальна. У мережі багато спірної інформації: на багатьох сайтах і форумах стверджують, що така процедура зовсім не обов'язкова, а інші експерти стверджують, що через відсутність відмітки "газ" в техталоні можна навіть позбутися прав. Ми досліджували це питання. Перш за все, розглянемо відповідні регулюючі нормативні акти:

  • Затверджені ПДР;
  • Закон України "Про дорожній рух";
  • Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку переобладнання транспортних засобів".

Відповідно до п. 1 Законодавства України про «Порядок переобладнання транспортних засобів», установка газобалонного обладнання є модифікацією транспортного засобу. Це означає, що будь-які зміни в авто, які стосуються його ваги, розміщення центру маси, потужності і типу двигуна повинні фіксуватися, згідно з частиною 2 ст. 32 Закону України "Про дорожній рух".

Отже, виходить наступне: встановлення ГБО вважається переобладнанням і повинно бути узгоджено з сервісним центром МВС, де дані внесуть в технічний паспорт автомобіля. Експлуатація транспортних засобів, які були модифіковані не у відповідності до вимог, забороняється. Згідно ст. 121 КУпАП, таке правопорушення тягне за собою складання протоколу і штраф в розмірі 340-425 грн. У разі, якщо водія повторно зупинили і оформили протокол, його можуть позбавити прав на термін від 3 до 6 місяців.

 Коли штраф можна вважати незаконним?

Керування транспортним засобом з неоформленим "газом" карається штрафом. Але іноді це питання з представниками влади можна оскаржити. Тут зупинимося докладніше. Інспектор повинен скласти акт огляду технічного стану авто, в якому буде підтверджуватися наявність газобалонного обладнання. Тобто, якщо факт установки ГБО не підтверджений відповідним документом, то такий штраф є незаконним!

Про саму процедуру оформлення:

Згідно із законом, для переобладнання автомобіля треба подати заяву в сервісний центр МВС. Там воно буде розглядатися на предмет відповідності вимогам безпечного водіння. В результаті вам видадуть документ про погодження на встановлення або обґрунтовану відмову.

Після установки ГБО, необхідно буде поміняти техпаспорт на новий, вже з відповідною відміткою "Газ" в полі "Вид палива".

Для перереєстрації транспорту знадобляться наступні документи:

  • документ, який підтверджує вашу особистість та ідентифікаційний код;
  • техпаспорт;
  • акт про виконані роботи;
  • сертифікат газобалонного обладнання і свідчення його відповідності.

Документи останніх двох пунктів списку надаються установниками цього ГБО.

Зверніть увагу, що крім перерахованих паперів, вам також знадобиться певний набір документів:

  • Фізичній особі доведеться взяти з собою паспорт, ідентифікаційний код (оригінали та копії), копії документів тих осіб, яким ви довіряєте право на водіння ТЗ (якщо ви їздите по довіреності - тоді вам потрібна нотаріально завірена копія цього документа);
  • Юр. особі необхідно зібрати наступні документи: 1) копію сертифіката про державну реєстрацію підприємства; 2) копію директиви про призначення головного за дане авто; 3) копію договору з АТП; 4) копію статуту підприємства; 5) копію витягу з Єдиного списку підприємств.

Сподіваємося, що ця стаття була корисною і ви отримали відповіді на свої запитання. І звичайно ж, радимо поставитися до процедури реєстрації ГБО серйозно, адже нікому не потрібні зайві конфлікти з представниками держорганів.

 
Попередня стаття Підбірка найкращих в історії двигунів
Підбірка найкращих в історії двигунів
Преміум-авто зі сміття: JLR збираються виготовляти деталі із відходів
Наступна стаття Преміум-авто зі сміття: JLR збираються виготовляти деталі із відходів

Популярні новини