Багажник на даху автомобіля. Що потрібно знати водію?

10 липня 2023

Особливості поїздки з боксом на даху

Літо часто ставить перед автовласником завдання: перевезти більше вантажу. Вирішенням стає монтаж багажника на дах авто. Зручний бокс вміщує все необхідне, від дитячих речей для канікул у бабусі до туристичного спорядження для активної відпустки. Тож кожному водію, який планує використовувати багажник на дах автомобіля, варто звернути увагу на наступні нюанси експлуатації такого аксесуара.

1. Вантажні обмеження

Перевірте вантажні обмеження автомобіля та вказівки виробника щодо ваги та розмірів вантажу, який можна перевозити на даху. Дотримуйтесь цих обмежень, щоб забезпечити безпеку і стабільність транспортного засобу.

2. Кріплення

Використовуйте відповідні кріплення для бокса на дах, які підходять до вашої марки і моделі автомобіля. Вони повинні бути правильно встановлені і забезпечувати надійну фіксацію багажу.

3. Розміщення вантажу 

Розміщуйте вантаж на багажнику на даху рівномірно і стійко. Розподіліть вагу з обидвох боків і уникайте перевантаження.

4. Висота автомобіля 

Будьте уважними до висоти автомобіля з вантажем на даху. Впевніться, що машина з боксом не перевищує допустиму висоту для проїзду під мости, підземні паркінги або інші низькі перешкоди.

Як правильно їздити з багажником на даху

5. Вплив на аеродинаміку

Враховуйте, що багажник на даху може впливати на аеродинаміку автомобіля і спричиняти збільшену опірну силу. Як результат - витрата пального збільшується на 10-25%. Якщо ви рідко використовуєте бокс, можливо, є сенс його зняти?

6. Вплив на керованість

Зверніть увагу на зміну керованості автомобіля з багажником на даху. Вага та розміри вантажу впливають на центр тяжіння машини, а отже, й на її поведінку на дорозі.

7. Безпека

Під час руху з вантажем на даху багажника будьте уважні. Перевіряйте кріплення боксу та фіксацію замків перед кожною поїздкою, щоб не розгубити дорогою речі.

Попередня стаття Toyota Land Cruiser Prado 2024 стане турбогібридом?
Toyota Land Cruiser Prado 2024 стане турбогібридом?
Торк-конвертер, DCT, CVT: особливості коробок-автомат
Наступна стаття Торк-конвертер, DCT, CVT: особливості коробок-автомат

Популярні новини