Безступінчаста коробка передач: спростовуємо міфи

23 січня 2020

В Україні до безступінчатих коробок передач ставляться упереджено. Практично кожен автомобіліст, побачивши абревіатуру CVT, вважає своїм обов'язком висловитися про невеликий ресурс, ненадійну конструкцію і відсутність самої можливості ремонту.

Раніше багато казок і легенд ходило навколо автоматичної коробки. Якщо з АКП українська громадськість вже змирилася, то варіатору тільки належить пережити хвилю народного гніву.

Ми зібрали 6 поширених міфів про безступінчаті трансмісії і спростували їх в пух і прах.

1. Авто на CVT не розганяються

Міф про те, що машина на варіаторі не набирає швидкість, створили водії, у яких раніше не було досвіду експлуатації такої коробки. Вся справа лише у відчуттях: CVT не має ступенів, а одже ривок при перемиканні передач просто відсутній. Це настільки бентежить користувачів класичного автомату, що автовиробники навіть намагалися створити віртуальні ступені, щоб імітувати звичний звук перемикання передач.

2. У варіатора зношується і рветься приводний ремінь

Така проблема актуальна тільки для варіатора, який стоїть на газонокосарках та снігоходах. Автомобільна трансмісія влаштована за іншим принципом і працює інакше: ремінь варіатора являє собою конструкцію з залізних пластин. Зрозуміло, що вони не те що не рвуться, а навіть не згинаються.

Звичайно, якщо ви розкрутите колеса на слизькій поверхні і на великій швидкості злетите на сухий асфальт, то ремінь варіатора неодмінно розірветься. І не дивно, адже він просто не розрахований на такі шалені навантаження.

3. CVT постійно перегрівається

Це дійсно так - варіатору необхідний окремий радіатор для охолодження під час роботи. Цей міф з'явився завдяки недобросовісним автовиробникам, які якось вирішили заощадити і прибрали окремий пристрій для охолодження. Щоправда, після потоку негативу його повернули на місце і більше таких проблем не виникало.

4. Невеликий ресурс

Це спірне питання, адже все залежить від умов експлуатації. Так, при акуратному і правильному підході до використання варіатор здатний витримати навіть 300 000 км. Головне вчасно міняти трансмісійне масло і відмовитися від різких рухів за кермом - тоді ресурс у CVT буде не менше, ніж у АКП.

5. Дорогий ремонт

Бувалі автомобілісти стверджують, що ремонт варіатора занадто дорогий. Вся справа в тому, що у нас в країні доступна тільки великовузлова заміна. А це означає, що у випадку виявлення несправності, вам доведеться витратитися на новий вузол.

Насправді CVT складається з 2-х шківів, які з'єднані ременем. Це досить проста конструкція, відома вже більше 100 років. На сьогоднішній день практично всі фахівці навчилися ремонтувати безступінчату коробку. І вартість процедури відновлення варіатора цілком доступна.

6. Не витримує їзду по бездоріжжю

Їздити по бездоріжжю на машині з варіатором якраз-таки можна, а от намагатися виручити іншого автомобіліста, який застряг в болоті, дійсно не потрібно. Безступінчаста коробка не здатна витримати подібні навантаження і різкі рухи. Втім, CVT ставлять на автомобілі, які створені для їзди по місту, а в кращому випадку - для короткочасних і нерегулярних поїздок по нерівній дорозі.

Подивіться ці пізнавальні відео, як правильно експлуатувати автомобіль із коробкою варіатор:

Попередня стаття У 3 млн популярних моделей Toyota виявили серйозну поломку
У 3 млн популярних моделей Toyota виявили серйозну поломку
В Україні з'явилося спеціальне таксі для жінок
Наступна стаття В Україні з'явилося спеціальне таксі для жінок

Популярні новини